De technische ontwikkelingen in de gezondheidszorg volgen elkaar in rap tempo op. Hierdoor is er een grote behoefte aan technisch opgeleiden in de zorg. Het specialisme technische geneeskunde, ook wel klinische technologie genoemd, springt in op deze behoefte.

Een nieuw, geavanceerd apparaat in een ziekenhuis wordt aangeschaft en een specialist weet hoe het bediend moet worden. De technisch geneeskundige begrijpt de technologie er achter, kan alle mogelijkheden van het apparaat benutten en kijkt al naar mogelijke verbeteringen in de toekomst.

Technisch geneeskundigen combineren hiermee de kennis over de nieuwste technische mogelijkheden met uitgebreide medische kennis. Zij zijn zelf geen arts, maar mogen wel medische handelingen uitvoeren.

Academische ziekenhuizen en technologiebedrijven

In 2009 studeerde de eerste lichting af aan de Universiteit van Twente, inmiddels is de opleiding ook te volgen aan de TU Delft. Afgestudeerden werken veelal in de academische ziekenhuizen of bij technologiebedrijven.

De opleiding bestaat uit een driejarige bacheloropleiding gevolgd door een driejarige masteropleiding. Hierna volgt een stage van twee jaar in een ziekenhuis.

Vernieuwde behandeling van levertumoren

Zorg.nu kijkt mee in het UMCG. Hier werken technisch geneeskundigen samen met de chirurg en de radioloog in het behandelteam aan een vernieuwende behandeling van levertumoren.

Meer info over Technische Geneeskunde vind je hier.