Kun je veroudering vertragen door dna te veranderen? Dat onderzoeken we in deze uitzending van Dokters van Morgen.

Bepalen je genen dat je oud wordt?

Onderzoekster Henne Holstege bekijkt waarom sommige mensen gezond ouder dan 100 worden. Op een speciale middag voor 100-plussers krijgen we tips. En we bezoeken Brian Hanley, die onderzoekt of je dna kunt beïnvloeden om ouder te worden.

Ook in deze uitzending: levenselixer. Een drankje of pil als verjongingsmedicijn, werkt dat?

Gentherapie om een dna-fout te corrigeren

Daarnaast zijn we in het ziekenhuis op bezoek bij de zieke baby Djayven. In zijn familie, en ook bij Djayven, komt een genetische afwijking voor: SCID. Dit is een stoornis in het immuunsysteem waardoor je vatbaar bent voor allerlei ziektes. Djayven heeft een stamceltransplantatie gehad, via een donor. Vijftig jaar geleden is deze behandeling voor het eerst in Europa uitgevoerd bij de Nederlandse Johan. Antoinette gaat samen met Johan op bezoek bij baby Djayven en zijn ouders.

Van stamceltransplantatie naar gentherapie

Het had weinig gescheeld of Djayven had een gentherapie kunnen krijgen in het LUMC. Dit is een behandeling waarbij er geprobeerd wordt een dna-fout te corrigeren zonder dat er een donor aan te pas komt. Een groot voordeel ten opzichte van stamceltransplantatie is dat gevaarlijke afstootreacties voorkomen kunnen worden, omdat er alleen met eigen cellen wordt gewerkt.

Lees hier alles over de uitzendingen uit seizoen 3