Dansen met de dood en vechten voor het leven. Dat doen 600 kinderen per jaar in Nederland als ze horen dat ze kanker hebben. Voor hen is een gloednieuw ziekenhuis bedacht, met maar één doel: ieder kind van kanker genezen. Maar hoe werkt dat, een nieuw kindercentrum opzetten? En wie zijn de mensen die ervoor kiezen om hier te werken, in een omgeving waar tussen leven en dood vaak slechts een deur zit? We volgen hen een jaar lang in dit gebouw, vernoemd naar een koningin die nog een prinses was toen het idee ontstond.

Rob, directeur van het Centrum en arts: 'Ieder kind met kanker dat doodgaat, is er één te veel. Dat is voor dokters en verpleegkundigen al ingrijpend, laat staan voor de ouders. En als je dan met z'n allen een topcentrum kan neerzetten, dat als doel heeft alleen maar kinderen met kanker beter te maken, dat is heel bijzonder.'

In de tweede aflevering van Helden van het Máxima kijken we mee met Jan Molenaar, onderzoeker in het Prinses Maxima Centrum. Het draait in het Centrum niet alleen om zorg, ook om research. Een nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Het doel van Molenaar is om in ieder geval één kindje met neuroblastoom te genezen. Ook zien we in deze uitzending patiënt Koen weer terug, die een belangrijke biopt krijgt die Molenaar gaat onderzoeken.

Meer zien? Kijk de uitzending hierboven terug.

Heb je de eerste uitzending van Helden van het Máxima gemist?

Kijk terug: 'Mensen maken het mooi' | Helden van het Máxima

update

Vernieuwde uitzendingen

AVROTROS zond deze zomer de succesvolle serie Helden van Máxima uit. In de serie volgden we een jaar lang medewerkers en patiënten van het Prinses Máxima Centrum. De jonge Koen, die ongeneeslijkziek is, en verpleegkundigen Kim en Arno. Van apotheker tot directeur, op verdrietige en vrolijke momenten, als het goed gaat, en als het lastig is.

Kortom, een unieke inkijk achter de schermen van dit ziekenhuis. Vanaf nu is deze prachtige serie te zien met indrukwekkende éxtra beelden. Met nieuwe verhalen van kinderen en medewerkers. Kijk nu exclusief op NPO Start of de video boven dit bericht op www.zorg.nu.