Wat als je uitslag krijg van zonnebrandcrème, bultjes krijgt van parfum en eczeem als je je haren wast? Dan heb je last van een vorm van contactallergie. Dr. Thomas Rustemeyer, dermatoloog van het VUmc, ziet ongeveer 3000 patiënten per jaar met deze klachten in zijn praktijk. Ze komen uit het hele land en hun lijden is vaak groot.

Vaak tobben patiënten al jaren door zonder te weten wat hun eczeem veroorzaakt of ze komen de deur niet uit omdat hun gezicht ontsierd is door eczeem. Vaak komen ze met boodschappentassen vol cosmetica naar Dr. Rustemeyer toe om te laten zien waar ze klachten van krijgen.

Contactallergie komt steeds meer voor en volgens Rustemeyer krijgen mensen met bijvoorbeeld voedsel allergie meer aandacht. Een pinda allergie kan dodelijk zijn, een contactallergie niet. Bij deze vorm is de last meer verborgen en wachten mensen langer tot ze hulp zoeken. Volgens Rustemeyer zijn er mensen die het bijna normaal vinden dat ze altijd na het haren wassen kriebel op hun hoofd hebben.

Rustemeyer geeft mensen een plaktest met de meest voorkomende allergene stoffen. Er passen 30 stickers op een rug. De patiënt krijgt na de uitslag te horen voor welke stoffen hij of zij allergisch is en welke stoffen te vermijden. Dan begint vaak een zoektocht naar spullen die te verdragen zijn. Het gaat vaak om conserveermiddelen, schuimmiddelen en parfums. Dure spullen zijn niet perse beter en de samenstelling van producten verandert voortdurend wat het niet makkelijker maakt voor de zoekende allergische mens.

Bekijk hier de Europese standaardreeks van 29 stoffen die in Europa het meest leiden tot contactallergisch eczeem.