24-uursdiensten in ziekenhuizen zijn een te groot risico. Dat zeggen twee vooraanstaande medisch specialisten. Als chirurgen, internisten en anesthesisten een te lange tijd achter elkaar doorgaan dan werkt dat medische fouten en verkeerde beslissingen in de hand. Dit kan fatale gevolgen hebben voor de patiënt.

Zorg.nu volgt de dienst van de 36-jarige medisch specialist Mare Lensvelt. Mare is vaatchirurg bij het AMC. Om 07.30 uur begint haar dienst met de overdracht. Om 19.30 uur zit haar dag in het ziekenhuis erop. Vanaf dat moment begint haar bereikbaarheidsdienst: ze kan gebeld worden voor advies en bij spoed komt ze naar het ziekenhuis. De volgende dag moet ze meestal weer stipt 07.00 uur present zijn.

Passen 24-uursdiensten in de huidige veiligheidscultuur?

In de studio praten we door met de twee medisch specialisten die afgelopen zomer aan de bel trokken. Zelf draaien zij ook de 24-uursdiensten. Dink Legemate, hoofd chirurgie bij het AMC en vaatchirurg: 'Ik ben opgeleid in de tijd van 'waar gewerkt wordt vallen spaanders'. Maar we moeten onszelf de vraag stellen of 24-uursdiensten passen in de huidige veiligheidscultuur.'

Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de T U Delft en anesthesioloog bij het Erasmus MC, vult aan: 'Ik ben ervan overtuigd dat lang achter elkaar doorwerken leidt tot fouten. In het algemeen kun je zeggen, en daar hoef je geen professor voor te zijn, dat je gewoon minder goed functioneert als je moe bent.'

Slaapgebrek in het verkeer

De afdeling Psychologie van de RUG doet al jaren onderzoek naar het effect van slaapgebrek in het verkeer. Verkeerspsycholoog Karel Brookhuis weet dat een nacht doorhalen de rijprestaties aanzienlijk beïnvloedt. Hij laat het overeenkomende effect van slaapgebrek en alcohol in het verkeer zien in de rijsimulator.