Wist je dat je in zes seconden kunt zien of je talent hebt voor wielrennen? Hoe komt het dat alle vier de zoons van Patrick Kluivert goed kunnen voetballen? Oftewel: zit talent voor sport in de genen? Dat onderzoeken we in de uitzending van Dokters van Morgen over dna.

Sporten is niet alleen maar hard trainen, maar ook voor een groot deel aanleg. Dus eigenlijk: de juiste volgorde van je dna voor die bepaalde sport. In het baanwielrennen werken ze al jaren met aanleg en genen. Begin dit jaar was het WK baanwielrennen in ons land. Het was met vijf keer goud en vijf keer zilver het succesvolste toernooi ooit voor de Nederlanders. Het geheim? Een test die in zes seconden laat zien of je talent hebt voor deze sport, of niet. Steve McEwen, talentcoach, vraagt bij nieuwe aanmeldingen altijd om de zes-secondentest: 'Het zit in iemand of niet'.

Gijs Santen, klinisch geneticus bij het LUMC, vertelt in Dokters van Morgen dat dna inderdaad zou kunnen vertellen of je aanleg hebt voor sport, als die sport afhangt van een specifieke eigenschap. 'Als een sport heel erg afhangt van één specifieke eigenschap, ik denk dan bijvoorbeeld aan wielrennen waarbij longinhoud heel belangrijk is, dan kan ik me voorstellen dat als je daar onderzoek naar zou doen je wel zou kunnen vinden dat bepaalde plekken in je dna daar sterk mee correleren. En dan zou je inderdaad uit je dna kunnen halen of jij heel veel talent hebt voor wielrennen.'

Topvoetbal en genen

Justin Kluivert is de zoon van oud-voetballer Patrick Kluivert. Justin is één van Nederlands grootste voetbaltalenten. Niet alleen Justin voetbalt op topniveau, ook de andere drie zoons van Patrick spelen bij belangrijke clubs. Komt dat door de genen van Patrick? Justin denkt van wel:

Ook in Dokters van Morgen: de jonge Felix de Boer. Hij wordt al op zijn zevende gescout door Ajax, maar inmiddels heeft hij zijn carrière als keeper bij Ajax uit zijn hoofd moeten zetten. De voetbalclub maakt ook gebruik van wetenschappelijk onderzoek voor de ontwikkeling van de talentjes. Eigenlijk wordt dan naar de genen gekeken. Van Felix is bijvoorbeeld een handscan gemaakt om te kijken hoe lang hij zal worden. Voor een keeper is dat erg belangrijk. De norm is eigenlijk minimaal 1.85 meter. Bij Felix kwam eruit dat hij waarschijnlijk tussen de 1.79 meter en 1.81 meter lang wordt. Niet lang genoeg dus. 'Het is maar een paar centimeter, maar in topsport is dat een heleboel', zegt de vader van Felix.