Bacteriofagen hebben inmiddels veel mensen geholpen. Maar er zijn ook mensen voor wie een behandeling met bacteriofagen niet de oplossing is.

Wat zijn bacteriofagen?

Al komen er steeds meer zieke mensen bij in Nederland door resistente bacteriën, voorlopig zal er niet behandeld worden met bacteriofagen. Het RIVM brengt een rapport naar buiten waarin staat dat er meer onderzoek moet komen. Het instituut stelt dat er onvoldoende onderzoek is naar hoe de fagen zich gedragen in en op het lichaam, hoe en hoelang ze gedoseerd moeten, en wat de risico's zijn.

'Het werkte wel even, maar niet voor lang'

Bacteriofagen kunnen helpen om van een resistente bacterie af te komen, maar het is geen wondermiddel. Zo blijkt ook uit een brief van de moeder van Wouter Broekman. Zij had het gevoel dat alleen de succesverhalen te vinden zijn, terwijl bacteriofagen voor Wouter niet de oplossing bleken. Ze vertrokken naar het Eliava Instituut in Georgië voor een behandeling met bacteriofagen tegen de blaasontsteking van Wouter. Het werkte wel even, maar niet voor lang.

'Wij behandelen alleen de infectie'

We vroegen het Eliava Instituut om een reactie. Waarom sloeg de behandeling niet aan? 'Wouter had ook een andere anatomische afwijking. Wij behandelen alleen de infectie, geen andere aandoeningen.' Maar wat die onderliggende oorzaak nou precies is, is niet bekend.

Wouter blijkt een tekort te hebben aan vitamine B12 en foliumzuur. Zijn artsen noemen dat een opnameprobleem. De moeder van Wouter denkt nu dat dit mogelijk de oorzaak is dat de bacteriofagenbehandeling niet gelukt is, omdat de bacteriofagen niet goed zijn opgenomen.  

Het is heel belangrijk om te blijven benadrukken: bacteriofagen pakken een bacterie aan, geen onderliggende problemen.