Vijftig jaar geleden voerden dokters van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de eerste stamceltransplantatie van Europa uit. De gelukkige was de Nederlandse baby Johan Marijt. Hij werd geboren met de immuunstoornis SCID, een genetisch defect waardoor het afweersysteem niet of nauwelijks functioneert.

Kinderen met deze afwijking werden ook wel 'bubble-boys' genoemd, omdat ze in een soort plastic bol moesten leven, zodat er geen infecties konden optreden. Johan kon uiteindelijk worden geholpen met de gezonde stamcellen van zijn zus. Met succes: hij is inmiddels vijftig jaar oud en het gaat nog steeds goed met hem.

'Dat was toen een enorme revolutie,' zegt kinderarts-immunoloog Arjan Lankester. 'Johan kreeg een behandeling die pas één keer eerder in Amerika was uitgevoerd, verder nog nooit. De kennis was zo beperkt.' Inmiddels heeft Leiden er al zo'n duizend stamceltransplantaties opzitten.

Gentherapie om SCID te behandelen

In juli van dit jaar werd in Amsterdam Djayven Maduro geboren met precies dezelfde erfelijke afwijking als Johan. Nadat er een donor was gevonden via de stamceldonorbank kreeg hij een stamceltransplantatie in het LUMC. Antoinette Hertsenberg en Johan Marijt gaan in het ziekenhuis langs bij baby Djayven en zijn ouders. Het had weinig gescheeld of Djayven had in aanmerking kunnen komen voor een nieuwe therapie waar Leiden dit jaar mee gaat beginnen. Dat is een gentherapie waarbij de eígen stamcellen van baby's buiten het lichaam worden gecorrigeerd met een in het lab gemaakt onschuldig virus. Vervolgens worden ze teruggegeven aan de jonge patiënt om de ziekte te genezen. Hier komt dus geen donor meer aan te pas, waardoor gevaarlijke afstotingsreacties worden voorkomen. Deze gentherapie is ook een uitkomst voor die kinderen voor wie geen goede stamceldonor beschikbaar is.

Bekijk het fragment: