Sporters vertellen dat een DNA-test hun meer inzicht heeft gegeven in hoe hun lichaam werkt en passen hun voeding- en trainingsschema hierop aan. De koploper van de eredivisie, Feyenoord, past de methode toe om spelers fysiek beter te maken. Maar de KNVB en NOC*NSF zijn niet overtuigd. Al worden de ontwikkelingen in dit vakgebied op de voet gevolgd.

Reactie NOC*NSF

'Er is op dit moment geen bewijs dat het loont om op basis van DNA onderzoek voeding of trainingsschema’s aan te passen. Het is onzeker of dat er ooit zal komen. Tot dan zullen wij deze methode om informatie te verzamelen op basis waarvan je zou kunnen acteren, niet aanbevelen.

Vanzelfsprekend hebben we zeker belangstelling voor de uitkomsten van nieuw onderzoek op dit gebied en zullen DNA gegevens in de toekomst mogelijk van grotere betekenis worden.

 

Lees hier wat we daar over op onze site hebben staan.'

Reactie KNVB

'Bij het Nederlands elftal/KNVB is de hieronder beschreven methode bekend, maar deze wordt niet gehanteerd. De wetenschap hierachter is 'te dun' om individuele adviezen te kunnen geven. In de praktijk wordt de methode niet op grote schaal toegepast; ook niet bij de eredivisieclubs.'