Het ziekenhuis OLVG in Amsterdam heeft een speciaal centrum voor kinderen met prikangst. Volgens Linda Schuiten, verpleegkundig specialist kindergeneeskunde, is het belangrijk mensen ervan bewust te maken dat angst en pijn niet nodig is. Met verschillende technieken en instrumenten proberen experts prikangst bij kinderen te verminderen.

Van doorbijten word je sterker, hoor je weleens. Schuiten is het daar niet mee eens: angst en pijn is voor niemand goed. Het is slecht voor je ontwikkeling, je geneest langzamer, en: je angst wordt ook nog eens steeds groter.

Angst en pijn verminderen

Schuiten zet zich in om die angst en pijn bij kinderen te verminderen. De aanpak is niet eenduidig maar kent maatwerk, en de benadering kent veel verschillende facetten. Schuiten somt op: de juiste bejegening, woordgebruik, omgeving, de inzet van medische hypnose en afleiding, sedatiemedicatie en pijnstilling. 

Oftewel: technieken zoals hypnose, geleide fantasie of afleiding worden (eventueel) gecombineerd met angstremmende medicijnen. Soms krijgt het kind eerst medicatie en kan hij ondertussen oefenen met medische hypnose. Als het kind voldoende 'geoefend is' kan de medicatie achterwege worden gelaten.'Afhankelijk van de mate van prikangst en de frequentie van de toekomstige handelingen maken wij samen met kind en ouders een plan op maat', vertelt Schuiten. 

Medische hypnose: wat is dat?

Een onderdeel van de aanpak is dus medische hypnose. Hypnose is volgens Schuiten een aanbevolen en bewezen interventie, bij en ter voorkoming van prikangst. 

Bij medische hypnose wordt gebruik gemaakt van diepe ontspanning en gefocuste aandacht, je kunt het vergelijken met een dagdroom of fantasie. Dat betekent bijvoorbeeld: in gedachten op een veilige of favoriete plek zijn. Door hypnose te oefenen leert een kind om minder plezierige gedachten of gevoelens te vervangen door positieve gedachten of gevoelens.

Hypnose stelt het brein in staat makkelijker mee te gaan in suggesties, en daarmee verschilt hypnose van bijvoorbeeld een ontspanningsoefening.

De suggesties die worden ingebouwd, zijn specifiek gericht op het kind en het probleem. Er zijn dus weliswaar standaardoefeningen voor, maar in het voorgesprek vraagt Schuiten ook aan het kind: wat is zijn favoriete kleur? Geeft die hem kracht?  Sommige kinderen houden van water, andere helpt het om zorgen in een luchtballon weg te laten vliegen, et cetera.