Dokters van Morgen doet een experiment bij mensen met slaapproblemen, die denken dat ze daardoor minder goed functioneren. De deelnemers zijn in de veronderstelling dat ze langskomen voor een slaaponderzoek, maar wij gaan kijken: hoe groot is de macht van hun brein?

Dokters van Morgen heeft vijf personen geselecteerd die allemaal milde slaapproblemen hebben. Onder de deelnemers ook Egon Beaart. Hij slaapt niet goed, en draait 's nachts veel, vertelt hij aan Antoinette. Ook Steven doet mee met het experiment. Hij heeft sinds een paar maanden slaapproblemen. Als hij 's nachts wakker wordt, komt hij lastig weer in slaap

Geheugentest

Samen met drie andere kandidaten doen Egon en Steven mee aan het experiment. De proef begint met een geheugentest, van neuropsycholoog Anniek van Schaik. Zij bekijkt onder meer: hoe goed kunnen deelnemers zaken onthouden?

Lonneke de Lau is neuroloog en somnoloog, en doet veel onderzoek naar slaapkwaliteit. Ze legt uit dat die kwaliteit helemaal gemeten kan worden: hoeveel REM-slaap en hoeveel diepe slaap heeft iemand gehad, en hoelang heeft iemand achter elkaar geslapen?

Andere resultaten 

Die metingen worden nu ook bij de kandidaten gedaan, maar de deelnemers krijgen bij het ontwaken andere resultaten te horen. Kandidaten die slecht hebben geslapen, krijgen te horen dat ze goed hebben geslapen, en omgekeerd.

Vervolgens krijgen de kandidaten dezelfde tests als de dag ervoor. 'Dan gaan we kijken wat het effect is van de overtuiging die ze hebben over hun kwaliteit van slaap.'

De uitslag

Deelnemer Steven slaapt niet zo goed in het experiment, maar krijgt te horen dat hij erg goed geslapen heeft. Hoe komt hij de tests door? Hij denkt dat hij het beter heeft gedaan dan de dag ervoor, en dat blijkt ook uit zijn resultaten: hij heeft significant beter gescoord op alle tests.

Bij Egon is het andersom: hij denkt dat hij slecht heeft geslapen, maar eigenlijk heeft hij best wel goed geslapen. Wij bevestigen zijn idee dat hij slecht heeft geslapen. Het blijkt dat hij de tests een stuk slechter heeft gemaakt dan de dag ervoor.