Longziekten zijn niet altijd zichtbaar, maar hebben een enorme impact op mens en maatschappij. Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. In het AVROTROS-programma Ademnoot is er aandacht voor longziekten én voor longonderzoek. Het voorkomen van astma bij kinderen is één van de aspecten waar het Longfonds zich mee bezighoudt.

Elke dag krijgen meer dan tachtig kinderen de diagnose astma. In totaal zijn dit momenteel 100.000 kinderen in Nederland. Astma is een chronische ziekte waarbij ernstige benauwdheid optreedt. De klachten kunnen wel wel bestreden worden, maar de oorzaak kan nog niet worden weggenomen.

Meer over Ademnoot

Dr. Hermelijn Smits is onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en wil astma de wereld uit helpen. In het onderzoeksprogramma 'A World Without Asthma' wordt de komende zeven jaar onder leiding aan dit doel gewerkt. Er wordt gekeken naar drie concrete oplossingen:

  • Een melkpoeder dat een aanzienlijke groep kinderen kan beschermen tegen astma en allergie;
  • Een voorspellende diagnostische test om te bepalen welke kinderen baat hebben bij extra bescherming;
  • Een aanvullende preventieve behandeling gebaseerd op boerderijstof, wormparasieten en/of voedingssupplementen.

Het astmaonderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van internationaal gerenommeerde instituten uit Nederland, Duitsland, België, Engeland en Australië.