Nog altijd is niet duidelijk wat nu de oorzaak is van migraine. Een groep wetenschappers in Kopenhagen probeert inmiddels al 15 jaar achter de precieze oorzaak te komen. Ook al is het een ingewikkelde zoektocht, ze komen steeds een stapje dichterbij. Met behulp van provocatiestudies proberen ze hier onder meer te achterhalen welke stofjes er bijvoorbeeld in het begin van een migraineaanval vrijkomen. Deze wetenschap kan weer helpen nieuwe medicijnen te ontwikkelen in de toekomst.

Tijdens zo’n provocatiestudie worden bepaalde stofjes ingespoten bij migrainepatiënten (vaak CGRP) om een migraineaanval uit te lokken. De patiënten liggen tijdens deze studie in de MRI. Als de migraineaanval start, kunnen artsen direct meekijken naar wat er tijdens zo’n aanval allemaal gebeurt in de bloedvaten van het hoofd van de patiënt.

In Dokters van Morgen kijken we mee in het hoofdpijncentrum in Kopenhagen. Neurowetenschappers Messoud Ashina en Hashmat Ghanizada proberen migraine te begrijpen door op mensen te experimenteren. Ze weten door eigen onderzoek inmiddels dat CGRP het eiwit is dat een migraineaaval veroorzaakt. Ze hopen in de nabije toekomst het stofje te vinden wat alle migraineaanvallen blokkeert.

In dezelfde uitzending volgen we ook migrainepatiënt Jesse, die nu als een van de eerste patiënten in Nederland ook al een CGRP-blokker gebruikt.