Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee het hart na een acuut hartinfarct gekoeld wordt. De behandeling zorgt ervoor dat er twintig tot dertig procent minder schade is aan het hart. Patiënten merken volgens de artsen weinig van de behandeling.

Meer over het onderzoek

De procedure is samen met wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven en Life Tec Group in Eindhoven ontwikkeld. Het onderzoek werd verricht onder leiding van Prof. dr. Nico Pijls.

Dit is een onderdeel van de uitzending van Dokters van Morgen over kou.​​​​​​​

Cardioloog en intensivist Luuk Otterspoor promoveerde in 2018 op dit onderwerp en onderzoekt op dit moment of de behandeling geschikt is voor alle hartinfarctpatiënten. In zes centra, verspreid over Europa, worden nu honderd patiënten lokaal gekoeld voor en na de dotter. Een andere groep van honderd patiënten wordt niet gekoeld. Otterspoor verwacht dat, als de tests effectief blijken, de procedure standaard wordt bij het dotteren.

Wat gebeurt er bij een hartinfarct?

Een hartinfarct (ook wel: hartaanval of myocardinfarct) ontstaat meestal doordat er in de kransslagader een bloedprop of bloedstolsel zit die de zuurstofvoorziening naar het hart afknijpt. De vernauwing of afknijping is vaak het gevolg van slagaderverkalking

Door de vernauwing in de kransslagader wordt een katheter geschoven, en daarmee wordt een koude vloeistof in het infarctgebied ingespoten. Het aangetaste deel van het hart koelt zo'n vijf graden af. Tien minuten later wordt de kransslagader geopend, zodat het bloed weer naar het hart stroomt. Daarna wordt het hart nog eens tien minuten gekoeld. En pas daarna wordt de stent geplaatst. 

Wat is een dotterbehandeling?

Door het afsluiten van de kransslagader stopt de bloedtoevoer naar het hart. Zo kan weefsel afsterven. Bij een dotterbehandeling wordt een buisje op de plek van de vernauwing geplaatst. Gebeurt dat snel genoeg, dan kan het aangetaste weefsel overleven. Maar: zodra de bloedtoevoer weer op gang is gekomen, stuurt het lichaam ook ontstekingscellen naar het aangedane hartweefsel. Daardoor ontstaat een zwelling. Die zwelling kan geen kant op, waardoor bloedvaten worden dichtgedrukt. En dat kan leiden tot schade die niet meer te herstellen is en geeft een groter risico op hartfalen en sterfte.

Patricks hart wordt gekoeld

Patrick (51) voelt zich op een dag niet lekker: 'iets' knijpt en drukt op zijn borst. Omdat het echt niet goed lijkt te gaan met Patrick belt zijn vrouw de hulpdiensten. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat Patrick een hartinfarct heeft.

De computer bepaalt op basis van een loting dat Patrick mee mag doen aan  het onderzoek waarbij zijn hart tien minuten gekoeld wordt. Die koeling voelt hij niet, maar hij merkt wel dat de pijnlijke druk op de borst  langer aanhoudt omdat de koeling eerst zijn werk moet doen, voordat er een stent geplaatst kan worden die verlichting biedt.

Met Patrick gaat het na zijn ziekenhuisopname goed, hij voelt zich fitter dan voorheen. Volgens zijn artsen komt dat omdat hij waarschijnlijk al langere tijd last had van dichtslibbende vaten. Door stents, buisjes die in de vaten worden geplaatst om ze open te houden, zijn die klachten verminderd. Door de koelbehandeling is er grote kans dat het hartinfarct van Patrick uiteindelijk minder schade heeft vooroorzaakt.