Marlijn (50) heeft nu zo'n een tot anderhalf jaar last van overgangsklachten. 'Ik had last van nachtzweten en opvliegers overdag', vertelt ze aan Dokters van Morgen. Door het nachtelijke zweten slaapt Marlijn ook minder goed. Is hormoontherapie een oplossing voor haar?

Naast de klachten door het nachtzweten heeft Marlijn ook te maken met concentratieproblemen. Ze vermoedt dat dat ook gerelateerd is aan nachtzweten en slechter slapen. Marlijn heeft ook hoofdpijnklachten en heeft gemerkt dat haar haar wat dunner wordt.

Warmte-aanvallen door veranderingen in oestrogeen

Ze besluit een bezoek te brengen aan overgangsconsulent Caroline van Lokven. Die legt uit dat die 'warmteaanvallen' die het zweten en de opvliegers uitlokken kunnen ontstaan door veranderingen in het hormoon oestrogeen en de werking van dat hormoon op de hersenen. 'Een hele kleine temperatuurstijging kan al zorgen voor een overreactie', legt Van Lokven uit.

Factoren die het nachtzweten erger kunnen maken zijn alcohol en koffie. Marlijn: 'Ik mag van mezelf nog maar twee grote koppen koffie per dag, en ik drink geen koffie meer na 16 uur.'

Hormoontherapie heeft slecht imago, maar kan uitkomst bieden

Volgens Van Lokven heeft hormoontherapie een slecht imago, maar is het middel best veilig als je het goed gebruikt.

Dat vindt ook Dorenda van Dijken van het OLVG in Amsterdam. Van Dijk is gynaecoloog heeft zich gespecialiseerd in de menopauze. Volgens Van Dijk hebben vrouwen vanaf vijftig jaar sowieso een verhoogd risico op borstkanker. Overgewicht, alcoholgebruik (ook al bij een glas per dag), weinig bewegen en roken zijn risicofactoren voor borstkanker. Een hormoontherapie verhoogt dat risico volgens Van Dijk niet, mits je het niet langer dan vijf jaar gebruikt en let op de dosering.