In het AVROTROS-programma Ademnoot is er aandacht voor longziekten én voor longonderzoek. 1,2 miljoen Nederlanders kampen met een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. Het Longfonds houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar longreparatie. Bij COPD zijn de luchtwegen blijvend vernauwd en werken ze steeds minder goed. Kunnen kapotte longen weer worden gerepareerd?

Onder de naam Longfonds I Accelerate is het Longfonds een internationaal samenwerkingsprogramma gestart om effectieve oplossingen te vinden voor longziekten. Een van de onderzoeksprogramma's is het onderzoek naar longreparatie. Bij COPD gaan longblaasjes kapot en zijn de wanden zo ernstig beschadigd dat ze hun werk niet meer kunnen doen.  Normaal gesproken repareren stamcellen beschadigd weefsel, maar bij COPD is de schade zo langdurig en chronisch dat de stamcellen lijken uitgeput. Om genezing van COPD snel dichterbij te brengen, is noodzakelijk om te onderzoeken waar het misgaat en daarop behandelingen te kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld met gekweekte stamelen of met het toedienen van medicijnen om stamcellen te reactiveren.

Het onderzoeksprogramma BREATH staat onder leiding van Prof. dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut en Prof. dr. Carla Kim van Harvard Medical School en heeft als doel om in 2023:

  • Volledig in kaart te hebben hoe longregeneratie werkt
  • Te beschikken over een minilong (organoïde die de functionaliteit van de long nabootst), zodat we medicijnen voor longreparatie gerichter kunnen testen
  • Te starten met de eerste klinische studies met longstamcellen die beschadigd longweefsel herstellen.

Wat gebeurt er in de longen van iemand met COPD?