Antoinette is samen met baby Sepp en zijn ouders in het Diakonessenhuis in Utrecht. In dat ziekenhuis maakt allergoloog Marike Stadermann zich hard voor preventie van allergieën bij kinderen. De ouders van Sepp zijn bang dat hij een pinda-allergie ontwikkelt. Is zo'n allergie te voorkomen?

Leonie, de moeder van Sepp, vertelt waarom ze bang is dat haar kindje een allergie ontwikkelt: 'Ik heb zelf een pinda-allergie, en Sepp heeft een koemelk-allergie en last van eczeem. De kans dat hij een pinda-allergie krijgt is daarom vrij groot.' Bij Leonie is de allergie ernstig: als ze iets van pinda binnenkrijgt zwelt haar tong op, moet ze een EpiPen gebruiken en naar het ziekenhuis. 'Alles gaat dichtzitten'.

Bekijk de hele uitzending over het immuunsysteem

In het Diakonessenhuis werkt allergoloog Marike Stadermann. Zij zet zich in voor het voorkomen van allergieën bij kinderen. Ze onderzoekt Sepp, en ziet meteen zijn eczeem. Ze vertelt: 'Jullie hebben een kind dat risico loopt om allergisch te worden, door zijn eczeem. Normaal gesproken, wanneer kinderen geen eczeem hebben, is het de bedoeling dat ze in contact komen met melk, ei, pinda's, etc. Gewoon door deze producten zelf te eten. Op die manier komen de eiwitten via de darmen in contact met ons immuunsysteem. Dat is de bedoeling, en dan word je tolerant. Maar als je eczeem hebt, en de huid dus een ontsteking heeft, is er iets mis met de huidbarrière. Als de huidbarrière niet goed werkt, dan kan de voeding via de huid contact gaan maken met het immuunsysteem. Het immuunsysteem krijgt op zo'n moment een 'waarschuwing' en gaat zich wapenen tegen die eiwitten, door antistoffen te maken. Bij kinderen met eczeem zit het immuunsysteem dus 'al klaar om te reageren', op bijvoorbeeld een eerste hapje pindakaas of ei.'

'Het is eigenlijk een race tegen de klok. Komt het eiwit via het maag-darmkanaal bij het kind, dan gaat het naar tolerantie. Of komt het via de huid? En daarom is het dus belangrijk om kinderen heel vroeg bepaalde stoffen te laten eten.'

Unieke aanpak: juist pinda's geven

In nieuw onderzoek is naar voren gekomen dat wanneer baby's met eczeem, die wél al allergische afweerstoffen hebben ontwikkeld, alsnog baat kunnen hebben bij het voorzichtig wennen aan het consumeren van pinda’s. Zo ontwikkelen zij minder snel een pinda-allergie. Dit gaat in tegen de bestaande adviezen. Marike Stadermann: 'Het idee was: als je het kinderen niet geeft, worden ze ook niet allergisch.' Het Diakonessenhuis is bezig met een unieke aanpak, waarbij baby's met eczeem dus juist pinda's worden toegediend.

Zelf pinda's geven aan je kind: een schema

Bekijk het fragment waarin Marike Stadermann uitlegt hoe een nieuwe studie zorgt voor deze nieuwe aanpak: