Hetzelfde eten, dezelfde school, dezelfde lucht, dezelfde vakanties. En toch wordt een van de twee ziek, en de ander niet. In Utrecht wordt onderzoek gedaan onder eeneiige tweelingen, waarvan de een een chronische darmontsteking heeft en de ander niet. Dokters van Morgen volgt Bram en Joris Schunselaar (allebei 26) die meedoen aan dit onderzoek.

Deze video is onderdeel van de uitzending van Dokters van Morgen over ontstekingen.

Joris heeft sinds een aantal jaar colitis ulcerosa, dat is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. 'We weten niet goed waarom mensen colitis ulcerosa krijgen. We weten niet waardoor de chronische darmontstekingen ontstaan', zegt Bas Oldenburg, maag-, darm- en leverarts van het UMC Utrecht. 'We weten dat diverse factoren een rol kunnen spelen zoals erfelijkheid, maar jullie zijn het mooiste voorbeeld dat dat niet alles betekent'.

Omgevingsfactoren hebben invloed

Toch zijn er meer dan 230 factoren bekend die een rol spelen bij het krijgen van colitis, zoals het afweersysteem, omgevingsfactoren (exposoom), rokende ouders en de darmflora. Welke bacteriën wonen er in die darm. 'Als je hierin probeert duidelijkheid te krijgen, moet je naar alle factoren kijken die potentieel een rol kunnen spelen. Dat is zoeken naar een speld in een hooiberg'. Het tweelingonderzoek Is Oldenburg aan het UMC Utrecht gestart omdat ze de hooiberg willen verkleinen. Heel veel factoren hebben ze hierdoor weggestreept. 'Erfelijkheid hoeven we niet te onderzoeken, jullie hebben in jullie jeugd in hetzelfde huis gewoond, hetzelfde eten gehad, op dezelfde sportclubs gezeten, dezelfde vakanties gehad, dat kunnen we allemaal weglaten'.

Bloed inleveren

Dat de darmbacterie een rol speelt, dat weten de onderzoekers. Maar op welke manier, dat is nog onduidelijk en daar richt het tweelingonderzoek in Utrecht zich op dit moment op. Om die reden komen Bram en Joris een aantal keer per jaar naar Utrecht om ontlasting en bloed in te leveren. Een enkele keer wordt er ook een biopt uit de darm genomen. 'We weten dat mensen met colitis ulcerosa een compleet ander pakket aan bacteriën hebben dan mensen die een gezonde darm hebben. Maar we weten niet zo goed of dat de oorzaak van die ziekte is of het gevolg', legt Oldenburg aan de jongens uit. 'We weten ook dat als je een eeneiige tweeling bent en de één heeft colitis en de ander niet, dan heeft de ander een grotere kans op het krijgen van de darmontsteking. We zien namelijk dat de darmen op elkaar lijken.'

Toen Joris aan Bram voorstelde om mee te doen aan het onderzoek twijfelde hij geen moment. 'Als wij op deze manier kunnen bijdrage aan onderzoek waarbij de oorzaak van Joris' ziekte wordt achterhaald, dan doen wij dat graag!', aldus Bram.

Meer over het onderzoek lees je bij UMC Utrecht.