Een stappenteller, vertaalfunctie, hartslagmeter, muziekspeler en een valdetectie. Functies waarbij je misschien eerder aan een smartwatch of smartphone denkt, dan aan een gehoorapparaat. Toch zitten dit soort snufjes steeds vaker in de nieuwste hoorapparaten. 'De leeftijd waarop we minder goed gaan horen wordt steeds lager', zegt Jan De Laat, audioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, 'en door nanotechnologie en bluetooth kunnen we steeds meer'.

Volgens De Laat zijn er zes grote fabrikanten van hoortoestellen die hard inzetten op vernieuwingen. 'Omdat we steeds jonger slechter gaan horen, vragen mensen om meer functionaliteiten. Men wil niet beperkt worden in sociale activiteiten door een slechter gehoor.' Zo kunnen gehoorapparaten draadloos gekoppeld worden aan smartphones, niet alleen om geluid te streamen, maar ook om ze te bedienen. Mobiele telefoons en pennen worden gebruikt als verlengstuk van het hoorapparaat voor betere geluidskwaliteit. Al deze functionaliteiten vragen veel van accu’s, die steeds vaker draadloos opgeladen kunnen worden.

Kim en Michael hebben de schaamte naast zich neergelegd

Toch vertikken veel mensen die slecht horen het om een gehoorapparaat in te doen. Omdat de apparaatjes zouden piepen, je niemand kan verstaan in een volle ruimte, of de geluiden irritant worden doorgeven. Ook schaamte speelt een rol. In de uitzending van Dokters van Morgen over gehoor spreekt Antoinette met topmodel Kim Feenstra en fotograaf Michael Graste, die allebei al heel lang die schaamte naast zich neer hebben gelegd.

Michael Graste (32) is fotograaf in Amsterdam. Hij kwam er op zijn 13de achter dat hij slechthorend was. Hij was toen net verhuisd van Duitsland naar Limburg. 'Al snel werd duidelijk dat ik het Limburgs niet snapte, maar of met mijn slechthorendheid te maken had weet ik eigenlijk niet meer.' Sinds die tijd heeft Michael hoorapparaten. 'Ik schaamde me daar altijd voor, terwijl het heel raar is want voor een bril hoeven mensen zich niet te schamen!'. Dat stopte pas toen hij Kim Feenstra op een evenement ontmoette en zij tegen hem zei dat er niks was om je voor te schamen.

Holland’s Next Topmodel

Bij de opnames van Holland’s Next Top Model in 2007 kreeg Kim doodleuk te horen dat ze een onprettige stem had. Gevolgd door de vraag of ze daar iets aan kon doen. 'Ik heb toen verteld dat ik slechthorend ben, al sinds ik een baby ben, toen heb ik een auto-ongeluk gehad'. Op haar vijfde komt de schooljuf er eigenlijk pas achter dat zij slechthorend was. 'Sinds die tijd draag ik hoortoestellen, maar dat zal wel iets gedaan hebben met mijn stemontwikkeling, want ik heb al die jaren mijn eigen stem niet goed gehoord'. De innovatie hebben bede aan den lijve ondervonden. 'Die hoorapparaten die ik als kind droeg waren heel zichtbaar, dat is nu zo veel beter', zegt Michael. Opmerkelijk: beide zijn inmiddels overgestapt van in-ear hoortoestellen naar zichtbare examplaren achter het oor langs. 'Je hoort er gewoon heel veel beter mee', zeggen ze allebei.

Snufjes

Kim vertelt hoe snel de ontwikkeling van gehoortoestellen gaat. ‘We kunnen ze nu bedienen met bluetooth, muziek afspelen, de telefoon opnemen… Ik voel me soms net James Bond.’ Er is zelfs een hoorapparaat met een vertaalapp, voor 27 talen. Iemand praat in een vreemde taal in je telefoon, en in je oor hoor je via het apparaat de vertaling. Zelfs een taxi bestellen met je gehoorapparaat is wellicht binnenkort al mogelijk. De techniek heeft ook nadelen. 'Ik had een keer vrienden over, ik had mijn in-ears even uitgedaan en in een bakje gelegd. Vrienden zagen ze aan voor borrelnootjes!', vertelt Michael. 'Mijn hond heeft er een keer een opgegeten! Kon ik naar de audicien met het verhaal dat ik één nieuwe nodig had. Slecht verhaal he?', lacht Kim.

Maar, zeggen ze beide, ze worden elke keer beter. 'Ik kan hem in allerlei situaties anders instellen. In een restaurant wil ik bijvoorbeeld alleen mijn tafelgasten goed horen en de rest niet, dat stel ik in. In de auto heb ik geen carkit meer nodig, want ik bel gewoon met mijn hoorapparaat die ik toch al in mijn oren heb. En op festivals demp ik het geluid, zodat ze werken als gehoorbeschermers.'

Ze zijn niet goedkoop, de meest geavanceerde hoortoestellen. Sommigen kosten 2.000 euro per oor. De hoop is dat de kosten van het gehoorapparaat dat te zien is in de uitzending rond de 2000 euro per oor liggen.