Diabetes type 1 over 10 jaar de wereld uit. Hoe realistisch is dat? Een transplantatie van de eilandjes van Langerhans is een goede behandelmethode. In de eilandjes van Langerhans, die in de alvleesklier zitten, zitten insulineproducerende cellen. Bij een transplantatie worden uit donoralvleesklieren eilandjes gehaald, die teruggeplaatst worden in het lichaam van een diabetespatiënt.

Deze transplantaties zijn nog erg zeldzaam en gebeuren maar vijf tot tien keer per jaar. Zippora van der Pol kwam in aanmerking voor de behandeling. Ze heeft al 25 jaar diabetes. Ze verloor regelmatig haar bewustzijn door het gebrek aan suiker in haar bloed. Sinds de transplantatie heeft ze een stabiele bloedsuiker en geen last meer van hypo's. Zippora wordt nog steeds gemonitord, zodat de onderzoekers van haar ervaringen kunnen leren en betere nazorg kunnen leveren.

Zo werkt de transplantatie:

Dokters van Morgen: Eilandjestransplantatie als behandeloptie voor diabetespatiënten (type 1)

Aan de eilandjestransplantie zijn wel nadelen verbonden. Het effect is maar tijdelijk en er is een groot tekort aan donoren. De droom van de onderzoekers is dat stamcellen, cellen die nog geen bestemming hebben in het lichaam, zo geprogrammeerd kunnen worden dat ze insulineproducerende cellen worden, zodat het lichaam zelf weer insuline gaat aanmaken en diabetespatiënten nooit meer hoeft te spuiten. Meer weten over deze bijzondere transplantatie? Kijk de uitzending van Dokters van Morgen terug.