Het levenselixer: een middeltje waarmee je gezonder en langer kan leven. In Utrecht deden onderzoekers in 2016 een doorbraak. En ze stonden te dansen in het lab, toen ze het ontdekten.

Verouderingsbioloog Peter de Keizer zegt dat hij een manier heeft gevonden waarmee veroudering niet alleen kan worden gestopt, maar zelfs kan worden teruggedraaid.

'Zo lang mogelijk gezond leven'

Antoinette spreekt de wetenschapper in het lab. Waar streeft hij nou precies naar? 'Mijn doel is dat mensen zo lang mogelijk gezond kunnen blijven. Als we kijken wat er in de wereld mogelijk is, dan zien we dat men in staat is om muizen ongeveer dertig procent langer te kunnen laten leven. Als je dat doortrekt bij mensen zou je zeggen: we kunnen mogelijk allemaal 120 worden. Dan is mijn doel: Tot 119 jaar en 364 dagen leven in goede gezondheid.'

Schade aan het dna

En wat zijn de verschillen in het dna van iemand die net geboren is of een bejaard iemand? 'We weten inmiddels dat veroudering wordt veroorzaakt door schade aan het dna. Het dna van een baby is relatief puntgaaf, en zie het als roest op een auto: op een oude cel zit veel meer roest, veel meer schade. Dat is ook echt wat je aantreft.'

Maar hoe verwijder je dan de 'roest', oftewel de slijtage? In het laboratorium van Peter de Keizer zeggen ze deze sleutel tot gezond oud worden gevonden te hebben.

Verjongen van cellen in je dna, hoe werkt dat dan? Peter de Keizer geeft uitleg: