Het Daan Theeuwes Centrum is een nieuw revalidatiecentrum voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel in Woerden. Dokters van Morgen kijkt mee in het centrum. We ontmoeten de 21-jarige Limburgse Laury die na een auto-ongeluk haar hersenen dusdanig kneusde dat ze een aantal weken in coma lag. Ze kwam bij en volgt nu een intensieve revalidatie naar Amerikaans voorbeeld.

Laury van Enckevort is 20 als ze een ernstig auto-ongeluk krijgt. Ze raakt met haar auto een transformatorhuisje en kneust haar hoofd aan alle kanten. Laury is op dat moment student en speelt Eredivisie volleybal. Na het ongeluk ligt ze een aantal weken in coma. In het Leijpark in Tilburg komt ze bij.

'Zo'n intensieve revalidatie voor jongeren moet hier ook mogelijk zijn'

Terwijl haar ouders op zoek zijn naar een vervolgplek om te revalideren, horen ze van het Daan Theeuwes Centrum dat in september 2018 in Woerden van start gaat. Dat is een nieuw revalidatiecentrum speciaal voor jongeren met niet-aangeboren hersenletsel. Het centrum is genoemd naar Daan Theeuwes die in 2013 een scooterongeluk krijgt. Tijdens de maandenlange revalidatie die volgt, ziet zijn familie te weinig vooruitgang bij Daan. Hij stevent af op een plek in het verpleeghuis. 'Dat nooit', denkt zijn vader Adriaan en hij besluit met Daan naar Amerika te vertrekken naar een speciale kliniek. In het Shepherd Center in Atlanta volgt hij een maandenlange intensieve revalidatie. Met succes: Daan loopt, praat goed, kan zijn arm weer gebruiken en woont met wat hulp op zichzelf. Zo'n intensieve revalidatie moet toch ook mogelijk zijn voor andere jongeren, meent Adriaan Theeuwes en hij stelt alles in z'n werk om dat in Nederland voor elkaar te krijgen.

Bekijk het verhaal van Daan:

De ouders van Laury zijn blij met de plek voor hun dochter en de persoonlijke aandacht die ze in het centrum krijgt. 'Juist dat intensieve dat brengt haar heel ver. Je ziet haar iedere week met sprongen vooruit gaan. Ongelooflijk', zegt haar moeder Mariet van Enckevort. Laury's vader vindt het vooral ook fijn dat zijn dochter tussen lotgenoten zit: 'We zijn in een regulier revalidatiecentrum geweest. Daar zaten alleen oude mensen met hersenbloedingen, dwarslaesies, amputaties. Dat werkt zeer demotiverend voor jonge mensen. Lotgenoten hier bij elkaar, dat werkt gewoon veel en veel beter.'

Laury is een van de eerste patiënten in het centrum:

Meer zien over hersenrevalidatie?

Kijk Dokters van Morgen terug