Ineke kampt al jaren met een chronische blaasontsteking, waar ze veel last van heeft. Ook Myrne heeft problemen met haar blaas; al sinds haar vierde heeft ook zij chronische blaasontstekingen. Beiden ondergaan een behandeling met bacteriofagen, in Georgië. Hoe gaat het nu met ze?

Bekijk hier de uitzending van Dokters van Morgen over bacteriofagen met Ineke en Myrne.

Het verhaal van Ineke

We ontmoeten Ineke in Georgië, april 2018. Ze heeft zoveel klachten, dat ze niet meer fietst of met haar kleinkinderen kan ravotten. Een arts in Nederland oppert zelfs om haar blaas helemaal te verwijderen. Dat nooit denkt ze en na het zien van een uitzending van Dokters van Morgen besluit ze bacteriofagen te willen proberen. In de kliniek in Georgië wordt speciaal voor haar een bacteriofaag op maat gemaakt om een hardnekkige E.coli-bacterie uit te schakelen. En ze voelt zich al gauw heel goed, zo vertelt ze in de uitzending. Tegelijkertijd snapt ze er niets van dat ze duizenden kilometers heeft moeten reizen voor een behandeling met bacteriofagen.

Hoe gaat het nu met Ineke?

Eind januari 2019 spraken we opnieuw met Ineke. Ze vertelt dat het zes weken heel erg goed is gegaan met haar. De E.coli-bacterie is helemaal weg. Maar helaas heeft ze een nieuwe bacterie gekregen: de Klebsiella Pseudemonas. Ze kan het niet betalen om opnieuw naar Tbilisi te gaan. Met hulp uit haar omgeving is er een nieuwe faag voor haar gemaakt. Binnenkort komt de thuiszorg haar helpen om de fagen twee keer per dag via een katheter in de blaas in te brengen. Ineke: 'Antibiotica zijn voor mij geen optie, ik ben voor bijna allemaal resistent. Dus wat is het alternatief? Een arts in Groningen zei: je blaas eruit, maar daarvoor ben ik met 57 jaar oud toch veel te jong voor?'.

Moeder van Myrne (7): 'Ze is een stuk losser'

In april 2018 werd Myrne met bacteriofagen behandeld. November 2018 gaan we bij haar op bezoek.

Hoe gaat het nu met Myrne?

Myrne zit nu, januari 2019, nog steeds goed in haar vel. Ze heeft geen buikpijn meer en de E-coli-bacterie is helemaal verdwenen. Wel heeft ze een andere hardnekkige bacterie gekregen, de Klebsiella. Haar urine ruikt sterk en haar incontinentieprobleem is nog niet verholpen. Moeder Sonja heeft opnieuw contact gezocht met het instituut in Georgië en daar is een faag op maat gemaakt die Myrne nu krijgt.