Veel nieuwsbrieflezers vragen zich af of het Pioppi-dieet toegankelijk is voor mensen met een kleine beurs. Jorriene, kandidaat uit onze uitzending, heeft een minimuminkomen en leeft van 5 tot 7 euro per dag. Daarvan moet ze ook voor haar zoontje Josef van 1,5 jaar zorgen. We vragen haar of dit toereikend is voor het volgen van het Pioppi-dieet.

'Als ik daar een eerlijk antwoord op moet geven, zeg ik NEE. Wanneer je Pioppi op de letter volgt, lukt dat zeker niet, tenzij je zelf een moestuin hebt, kippen, een hengel en boot. Maar het probleem is niet zozeer Pioppi – vrijwel al het gezonde verse voedsel is duur of op zijn minst prijzig. Ongeacht welk dieet je volgt.'

Voeding of vulling?

'Ter illustratie: een zak kinderappels van 1,5 kilo kost €2,99. Een lekker gezond tussendoortje. Maar voor datzelfde bedrag van 3 euro haal ik ook een pak spaghetti, een pot saus en een brood. Het is karig maar met deze producten heb ik voor 3 dagen 3 maaltijden. Als ik eind van de maand door mijn budget ben – en dat gebeurt helaas vaker dan me lief is – moet ik pijnlijke keuzes maken. Dan gaat kwantiteit boven kwaliteit. Vulling boven voeding. En mijn zoon gaat voor mij. Die moet eten. Punt. Helaas is goedkope voeding vaak bewerkte en koolhydraatrijke voeding.'

Denk na over de keuzes

'Het Pioppi-dieet is moeilijk met een kleine beurs, maar met wat aanpassingen zeker niet onmogelijk. Het is een kwestie van slim kiezen. Ik ga alle supermarktaanbiedingen af, die bepalen grotendeels wat ik eet. Mijn producten zijn maar incidenteel biologisch. Ik neem de goedkopere scharreleieren. Kip of vlees koop ik alleen in de aanbieding en ik vries het dan per portie in.'

'Courgettes, aubergines, paprika's, komkommer, wortel en champignons haal ik vers. Dan kijk ik bij de 'buitenbeentjes', een gedeukte paprika of een kromme komkommer: het gaat om de inhoud en niet om de looks. De lelijkerds zijn minstens zo gezond maar goedkoper. Verse kruiden koop ik in een potje. Als je die water en een beetje liefde geeft, gaan ze veel langer mee dan een voorgesneden zakje. Sperziebonen, broccoli, bloemkool, spruiten, peultjes, snijbonen haal ik als diepvriesgroenten. De meeste bessen ook. Mijn blauwe bessen gaan door de yoghurt dus is dan is diepvries prima!'

Ga de buurt in

Het liefste zou ik mijn eigen groente verbouwen, maar ik heb helaas geen tuin. Bij de kinderboerderij waar ik vaak met Josef naartoe ga, is wel een moestuin die wordt onderhouden door mensen met een handicap. Daar haalde ik deze zomer enorme courgettes voor maar 25 cent per stuk.

Verse vis

'Ik ben geen fan van vis dus daar heb ik mijn geld niet aan uitgegeven. Tijdens de eerste 21 dagen heb ik misschien drie keer zalm gegeten en meer ook niet. Dr. Aseem adviseert wilde vis, dus niet afkomstig van kwekerijen en dat is helemaal onbetaalbaar. Om toch de zo belangrijke Omega 3 vetzuren binnen te krijgen, neem ik nu lijnzaadolie. Dat is niet helemaal Pioppi-proof maar wel meer budgetproof - en beter dan helemaal geen Omega 3 binnenkrijgen.'

Weinig luxe

'Ik ben gewend om luxe te laten staan – wijn drink ik niet en de pure 85% chocolade eet ik niet dagelijks, dat is voor mij geen must. Wel investeer ik in een goede biologische extra-vierge olijfolie. Volgens dr. Aseem is dat een medicijn op zich, dus dat dan wil je geen mix met raapolie of andere ellende gebruiken.'

Slim koken

'Nog belangrijker dan goedkope boodschappen is goed plannen. Ik probeer voor meerdere dagen te koken en zoveel mogelijk gerechten te maken die aansluiten op de producten die ik in huis heb. Dat stippel ik van tevoren uit. Restjes gooi ik niet weg - kip of vlees gaan de volgende dag prima in een omelet. Groenteresten worden een soepje. Wie niet rijk is, moet vooral flexibel en creatief zijn!'

Benieuwd wat Jorriene zoal kookt? Volg haar dan op Instagram: @la_dolce_vitaal.