De kennis over darmbacteriën in Nederland staat nog in de kinderschoenen. Antoinette reist in Dokters van Morgen af naar Israël, waar een baanbrekend onderzoek heeft plaatsgevonden in het Weizmann Instituut in Tel Aviv. Ook bezoekt ze de startup DayTwo, waar gekeken wordt wat de juiste voeding voor iemand is.

Eran Segal, wiskundig bioloog, vertelt aan Antoinette wat voor onderzoek ze in het Weizmann Instituut doen. Hij ontdekte dat er een verband is tussen ons micriobioom en de bloedsuikerspiegel. 'We richtten ons op bloedsuikerspiegels omdat die belangrijk zijn bij afvallen, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Aan ons onderzoek deden 1000 mensen mee. We maten hun bloedsuikerreactie op zo'n 50.000 maaltijden. De glucose hebben we permanent gemeten. Door die database te analyseren kwamen we erachter dat mensen heel verschillend op hetzelfde voedsel reageren. Bij sommigen is er geen verandering in bloedsuikerniveau na vier boterhammen. Anderen eten precies hetzelfde en zien enige verandering. En weer anderen zien heel veel verandering. Zo werden we vaak verrast.

Er is veel eten waarvan je denkt: dat is niet goed voor je, bijvoorbeeld chocolade of ijs. Veel mensen eten dat zonder verandering in bloedsuikerniveau. En dingen waarvan we juist denken dat ze gezond zijn, zoals volkoren rijst en volkoren brood, laat het bloedsuikerniveau van sommige mensen juist stijgen.'

Verband met de darmen

Hoe legt Segal het verband met de microbioom? 'Na de analyse gingen we op zoek naar een verklaring voor die verschillen. Wat verklaart die stijging bij mensen? Eerst keken we of het eten zelf de verklaring was. De hoeveelheid koolhydraten of suiker in het voedsel verklaart enige stijging in het bloedsuikerniveau. Maar dat verklaarde maar een klein deel van alle veranderingen. Toen keken we naar alle andere gegevens die we verzameld hadden. Informatie over bloed, lichaamsomvang,  medische achtergrond en eetgewoonten. En het nieuwste was dat we naar hun microbioom keken. Daaruit konden we veel informatie afleiden. Kunnen de darmbacteriën die veranderende bloedsuikerniveaus verklaren? Ja! We hebben een algoritme ontwikkeld dat precies kon voorspellen hoe iemand op eten reageert. Niet alleen door informatie over dat eten, maar ook over zijn microbioom.'

Kijk de uitzending van Dokters van Morgen over de darmen

Wat kun je het beste eten?

Met de kennis van Segal over hoe de darmbacteriën en bloedsuikerspiegel in ons lijf reageren op eten, hebben ze bij de startup DayTwo in Tel Aviv een test ontwikkeld. Chavi Kramer, diëtist bij DayTwo: 'Onze doelgroep is mensen met diabetes en pre-diabetes. We willen bloedsuikerniveaus verlagen. Maar er komen ook gezonde mensen die de test willen doen, die bijvoorbeeld willen afvallen of meer energie willen hebben. En ook sporters. Klanten bestellen de kit online en vullen een vragenlijst in over onder andere hun bloed en over hoeveel ze bewegen. Vervolgens sturen ze een monster van hun ontlasting naar ons laboratorium in Israël. Daar analyseren we de bacteriën van het microbioom. Dat gaat in ons algoritme.

Na een paar weken krijgen ze van ons advies in de vorm van een app. Die geeft precies aan wat aangeraden wordt om te eten. Ook wordt er nog nagebeld door een diëtiste om uit te leggen hoe het advies moet worden opgevolgd. In de app staan niet alleen voedingsmiddelen met een cijfer - hoe hoger het cijfer, hoe beter het product voor die persoon - maar ook maaltijden.'

Let op! In Nederland zijn consumententests om je microbioom in kaart te brengen vrijwel niet beschikbaar en daarom raden wij een onderzoek om je microbioom in kaart te brengen op dit moment af.