Actieve houtskool is een bestandsdeel van bijvoorbeeld Norit. Maar het wordt steeds vaker ook als kleurstof gebruikt in ijs of drank. Vrouwen die de pil slikken moeten opletten met de inname van houtskool: het zou de werking van de anticonceptiepil kunnen remmen.

Actieve houtskool wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer iemand met een vergiftiging in het ziekenhuis ligt. Als de maag is leeggepompt, wordt er soms actieve houtskool toegediend om alle stoffen uit het maag-darmkanaal te binden. Zo wordt gezorgd dat de patiënt de stoffen uitpoept en deze niet worden opgenomen in het lichaam. Om dezelfde reden zit in bijvoorbeeld Norit ook actieve houtskool.

'Het absorbeert ook goede stoffen'

Het probleem is echter dat actieve houtskool niet alleen slechte stoffen absorbeert, maar ook goede stoffen zoals vitamines. Dat beweert Ka-Chun Cheung van de apothekersorganisatie KNMP. En ook andere medicijnen, zoals de anticonceptiepil. Volgens Trudy Voortman van het ErasmusMC zou actieve houtskool er in theorie voor kunnen zorgen dat de pil niet meer werkzaam is bij vrouwen.

Foodtrend: zwart ijs en zwarte drankjes

Niet alleen in medicijnen is actieve houtskool te vinden. Volgens EenVandaag is er sprake van een 'foodtrend': steeds vaker wordt eten en drinken zwart gekleurd. Denk aan zwart ijs, zwarte pizzabodems of zwarte drankjes. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld, kun je zwarte limonade kopen. De supermarktketen beweert dat kleine hoeveelheden actieve houtskool echter geen effect hebben. Op de verpakking is wel te lezen dat wordt aangeraden om maximaal één flesje per dag te drinken.

'Hoeveelheid maakt niet uit'

Volgens Cheung maakt de hoeveelheid die je binnenkrijgt niet uit voor het effect: 'Zolang je houtskool inneemt, en de kool is niet verzadigd, kan deze alles absorberen wat 'ie tegenkomt. Dus ook stoffen van de pil, wat de werking van de pil remt.' Ook het Farmacotherapeutisch Kompas bevestigt dit. In het overzicht met alle geneesmiddelen staat bij actieve houtskool dat 'geactiveerde kool de werking van orale anticonceptiva doet afnemen'.

Bron: EenVandaag