Het blijkt kinderlijk eenvoudig om zware pijnstillers, zoals Oxycodon en Tramadol, te verkrijgen met een vals doktersrecept. Dat laat Radar zien in de uitzending van vanavond. Met een eenvoudig zelf gefabriceerd recept gaan ze langs verschillende apotheken in Nederland. Daar werd maar liefst tien keer Tramadol, een pijnstiller dat populair is op de zwarte markt, en zelfs vijf keer Oxycodon, dat op de lijst van opiaten staat, verstrekt.

De programmamakers hadden bewust een aantal fouten opgenomen in het recept, zoals een bijzonder vreemde dosering en het niet uitschrijven van de aantallen. Ook klopte de handtekening niet met de naam van de huisarts. Toch werden de medicijnen op één dag bij zes verschillende apothekers gewoon meegegeven.

Onbekende voorschrijver en onbekende patiënt

Af en toe werden er vragen gesteld bij het opmerkelijke recept en het feit dat de huisarts, noch de patiënt, bekend waren bij de apotheek, maar dit heeft geen enkele keer geleid tot weigering van het overhandigen van de medicijnen. Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, zegt daarover: 'Bij een recept dat niet aan alle regels voldoet, van een onbekende voorschrijver en van een onbekende patiënt aan de balie, mogen de medicijnen niet meegegeven worden.'

'Systeem niet waterdicht'

D66, de VVD en de PVV hebben laten weten dat er snel maatregelen getroffen moeten worden. Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66: 'De reportage laat zien dat dit wel heel makkelijk gaat en dat het systeem niet waterdicht is. Het roept bij mij de vraag op of dit het topje van de ijsberg is.' De KNMP en Zorgverzekeraars Nederland zeggen in een verklaring dat de programmamakers laakbaar en buiten alle proporties gehandeld hebben. Zij zeggen dat Nederland een goed functionerend systeem heeft wat betreft patiënt veilige medicijnverstrekking, maar weigeren in te gaan op de inhoud van de reportage.

Bekijk het fragment:

Bron: Radar