Zorgverzekeraars stellen zich tijdelijk niet op als concurrenten, maar werken gezamenlijk aan plannen om oplossingen te vinden voor de coronacrisis, zeggen algemeen directeur Petra van Holst van Zorgverzekeraars Nederland, Joep de Groot, bestuursvoorzitter van CZ en Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid, tegen Trouw. De zorg staat voorop, de financiën moeten maar even wachten.

Van Houten: 'Continuïteit van zorg vinden we het allerbelangrijkste. Verzekerden moeten kunnen rekenen op zorg en zorgaanbieders moeten overeind blijven.' Als zorgorganisaties financieel in de problemen komen, kunnen zij voor steun terecht bij de overheid en bij de zorgverzekeraars, zegt Van Houten.

Vooral in ziekenhuizen lopen de kosten op. Die moeten extra beschermingsmiddelen aanschaffen voor personeel, nieuwe beademingsapparatuur kopen en investeren in werknemers zodat die na een training kunnen meedraaien op de intensive care. Dat zorgt voor een rekening die boven het budget van het ziekenhuis uitstijgt. Normaal zou elke verzekeraars zijn deel van de kosten dragen. CZ, dat sterk is vertegenwoordigd in Noord-Brabant, zou dan behoorlijk moeten interen op de financiële reserves. Maar nu de verzekeraars gezamenlijk optreden, delen zij de lasten.

Bron: MediaWatch / Trouw