Mantelzorgers moeten bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering goed op letten dat zij niet voor teleurstellingen komen te staan, aldus belangenorganisatie MantelzorgNL.

Wil je als mantelzorger volgend jaar een weekje op vakantie? En je denkt dat je het met een vergoeding voor vervangende zorg goed geregeld hebt? 'Wij merken aan de mantelzorglijn en aan de kleine lettertjes in polissen dat het nog maar afwachten is of je echt voor die vergoeding in aanmerking komt', vertelt Fleur Kusters van MantelzorgNL.

Weinig keuze in het aanbod

De organisatie onderzocht de nieuwste aanvullende pakketten van zorgverzekeraar en concludeert: er is weinig keuze qua aanbod. en de voorwaarden voor de vervangende zorg en de mantelzorgmakelaar werken beperkend en zijn moeilijk vindbaar.

Zo zeggen bepaalde verzekeraars dat zij alleen vervangende zorg of een mantelzorgmakelaar vergoeden als de gemeente daar geen vergoeding voor aanbiedt. Dat zorgt voor onzekerheid, aldus de organisatie. Als de gemeente wel een vergoeding geeft bij vervangende zorg, maar dat sluit niet aan bij de vorm waar de mantelzorger behoefte aan heeft, kan hij dan rekenen op de zorgverzekeraar?

Meer conclusies vind je in het rapport van MantelzorgNL.