Met nog slechts zes dagen te gaan tot alle zorgpremies voor 2018 bekend moeten zijn, hebben nog maar twee zorgverzekeraars hun premies gepubliceerd, constateert vergelijkingssite Geld.nl. 'Net als vorig jaar houden de zorgverzekeraars zo lang mogelijk de kaarten tegen hun borst. De verzekeraars willen hun concurrenten geen kans geven om in te spelen op hun premie', stellen financieel experts.

De premies voor het nieuwe jaar moeten nu een week eerder bekend zijn dan voorgaande jaren. De deadline ligt op 12 november. Tot nu toe zijn alleen de premies van Stad Holland en de basispremie van DSW bekend.

Concurrentieafweging

Volgens de vergelijkingssite zijn er voor 2018 weinig veranderingen in de basisverzekering waar verzekeraars rekening mee moeten houden. 'Dus het lange wachten is puur een concurrentieafweging. Tegelijkertijd willen ze zelf wel zo lang mogelijk de kans hebben om in te spelen op de premies van de anderen, waardoor iedereen dus op elkaar zit te wachten.'

Marktaandeel

De grote concurrenten van DSW houden hun kaken stijf op elkaar over wanneer ze hun premies bekend gaan maken, bleek onlangs uit een rondgang. Achmea (Zilveren Kruis), VGZ, CZ en Menzis hebben in Nederland bijna 90 procent van de zorgverzekeringsmarkt in handen.

Dienstverlening

Uit een onderzoek van de Consumentenbond bleek onlangs dat consumenten in de afgelopen jaren het meest tevreden waren over de kleinere zorgverzekeraars DSW, ONVZ en PNOzorg. De dienstverlening van de vier grootste scoorde minder goed.

Waar moet jij op letten?

Weet jij waar je op moet letten bij de keuze voor jouw zorgverzekering? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Zorgverzekeraars kiezen: waar let ik op?

Bron: ANP