Als er minder THC, een werkzame stof in cannabis, in wiet van Nederlandse coffeeshops zou zitten, kan dat het aantal psychoses waarschijnlijk met de helft terugdringen. THC kan namelijk een trigger zijn voor deze psychoses. Zo blijkt uit een Europees onderzoek.

Het is voor het eerst dat de link tussen een psychose en het gebruik van cannabis op deze schaal wordt onderzocht. Volgens het onderzoek, onder leiding van Marta Di Forti, is de kans op een psychose zelfs vijf keer zo groot kan zijn als bij mensen die geen cannabis gebruiken. 

Meer THC in Nederwiet

'Als je kijkt naar Nederwiet, die bevat veel THC en heel weinig CDB. Eigenlijk zijn de buitenlandse producten misschien wel iets minder gevaarlijk voor mensen met kans op een psychose dan de Nederlandse wiet en hasj', zegt Wim van den Brink, Emeritus-hoogleraar verslavingszorg. Nederland staat bekend om de verkoop en productie van wiet met veel THC.

Eerdere signalen bevestigd

Margriet van Laar, hoofdonderzoeker van het Trimbos-instituut, zegt dat dit onderzoek eerdere signaleringen bevestigt. Wel benadrukt het Trimbos dat de cannabis of THC niet de directe aanleiding is voor de psychoses. 'We weten al langer dat er een verband is tussen het gebruik van THC en psychotische klachten. Aanleg blijft echter heel belangrijk. De indruk moet niet worden gewekt dat 50 procent ban blowend Nederland straks een psychose heeft', aldus Van Laar.

Psychoses zullen niet afnemen

Zowel Wim van den Brink als het Trimbos zijn blij met het onderzoek. Echter ondersteunen zij niet de claim dat het aantal psychoses zal afnemen als de verkoop van cannabis met een hoog THC-gehalte aan banden wordt gelegd.

'De aanname dat daarmee de helft van de psychoses zou verdwijnen, dat klopt natuurlijk niet. Dan spreek je van een soort drooglegging. Dan gaat natuurlijk iedereen naar de illegale markt', zegt ook Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabisdetaillisten.

Bron: EenVandaag