De zorgpremie gaat volgend jaar flink omhoog. Dat komt doordat de vier grote zorgverzekeraars (Achmea, CZ, Menzis en VGZ) vorig jaar allemaal flink verlies hebben geleden.

Met hoeveel de zorgpremie zal stijgen? Achmea-topman Van Duin voorspelde eerder dit jaar al 20 euro per maand. Van der Meeren, CZ-baas, rekent op zo'n 12 euro. Menzis en VGZ laten zich er nog niet over uit, maar erkennen dat de premie zal stijgen. En niet alleen volgend jaar: ook de jaren daarna. De zorgkosten namen in ruim tien jaar tijd explosief toe, van 70 miljard in 2006 naar ruim 95 miljard vorig jaar.

'40 procent van het inkomen kwijt aan zorgkosten'

Een modaal gezin draagt volgens het Centraal Planbureau nu al bijna een kwart van het inkomen af aan zorgpremies. Verandert het beleid niet, zal dat de komende vijftien jaar oplopen tot wel 40 procent. Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, zegt daarover tegen EenVandaag: 'Als de zorgpremies met 10 procent per jaar gaan stijgen, dan betekent dat toch dat een groot deel van de inkomensstijging voor veel mensen misschien wel de volledige inkomensstijging op zal gaan aan hogere zorgpremies.'

'De spaarpot raakt leeg'

De voorzitter van de raad van bestuur van Menzis waarschuwt: verzekeringsmaatschappijen hebben de afgelopen jaren hun reserves gebruikt om de prijs te drukken. 'Wij leggen per maand ongeveer 8 euro bij', zegt Ruben Wenselaar tegen EenVandaag. Maar de spaarpot raakt leeg. Daarom gaat de premie nu omhoog.

Half november wordt bekend hoe de nieuwe premies er voor 2018 uit gaan zien.

Bron: EenVandaag