Nederlanders gaan toch fors meer betalen voor de zorgpremie in 2017. Ondanks de toezeggingen van de regering op Prinsjesdag dat dit slechts 3,5 procent zou zijn, blijkt het in de praktijk bijna 10 procent te zijn. De Telegraaf meldt dat de zorgpremie met bijna een tientje per maand omhoog gaat.

Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de nieuwe premie bekend gemaakt. Deze gaat van 98,75 euro naar 108 euro per maand. Daarmee zet DSW de toon voor de andere zorgverzekeringen, die vaak pas half november met hun premies komen.

Als belangrijke redenen voor deze premiestijging worden genoemd: een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket en hogere kosten van de wijkverpleging.

Vorig jaar nog legde DSW zelf flink geld bij om de premie laag te kunnen houden. Maar nu die reserves flink geslonken zijn, is daar minder geld voor.

Patiëntenfederatie woedend

Patiëntenfederatie Nederland is woedend over de aangekondigde verhoging: 'Een koude douche. Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel. Die koopkrachtberekeningen zijn dus niets meer waard. Ik ben benieuwd hoe de Tweede Kamer dit bij de Financiële Beschouwingen gaat oplossen. Het eigen risico blijft veel te hoog en nu ook nog deze enorme verhoging van de zorgpremie. Van de feestbegroting is voor patiënten en verzekerden, voor iedereen dus, weinig meer over op die manier', aldus directeur Dianda Veldman.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) reageert niet op de aangekondigde zorgpremieverhoging van DSW. 'Net als vorige jaren zullen we niet steeds op de afzonderlijke premie-bekendmakingen van de zorgverzekeraars reageren. We wachten het af tot alle premies bekend zijn', laat de bewindsvrouw dinsdag weten.

Dat zorgverzekeraar DSW de premie vanaf 1 januari met een een tientje per maand verhoogd is een fikse tegenvaller voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De verzekeraars hebben beter zicht op de daadwerkelijke ontwikkeling van de zorgkosten dan de minister, zegt Zorgkiezer.nl dinsdag.

'De crisis, vaak genoemd als reden waarom de zorgkosten wat minder hard zouden stijgen, is voorbij en nu stijgen de zorgkosten ook gewoon weer verder', aldus directeur Peter Ruys van de vergelijkssite. 'De winsten van de afgelopen jaren en dus reserves zijn kennelijk niet groot genoeg om de te verwachten kostenstijging op te vangen.'

Bron: ANP