De basispremie voor de zorgverzekering zal volgend jaar nauwelijks stijgen. Met een toename van ongeveer 3,5 euro zal de premie op 103 euro per maand uitkomen. Ingewijden bevestigen woensdag berichtgeving hierover van het AD, dat Prinsjesdagstukken heeft ingezien.

De stijging is beperkt door maatregelen die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) eerder nam. Daardoor is sinds haar aantreden 12 miljard euro minder uitgegeven dan geraamd. Was dat niet gebeurd, dan was de premiebetaler op jaarbasis 200 euro meer kwijt geweest.

Nieuwe kankermedicijnen vergoed

De zorgpremie is overigens een raming. Verzekeraars bepalen later hun eigen, precieze tarieven. De huidige zorgpremie is te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Maar voor bijna hetzelfde bedrag wordt meer zorg geleverd. Er worden onder meer nieuwe kankermedicijnen vergoed.

Verhoogde zorgtoeslag

Wie er recht op heeft, krijgt ook een iets hogere zorgtoeslag. Het gaat om ongeveer 2 euro per maand. De verhoging van de tegemoetkoming is een maatregel om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

Eigen risico blijft gelijk

Dinsdag werd bekend dat het eigen risico in de zorg voor volgend jaar gelijk blijft, namelijk 385 euro. Het eigen risico lijkt een rol te gaan spelen in de verkiezingscampagnes. Meerdere partijen willen er helemaal vanaf.

Bron: ANP