De premie van de basiszorgverzekering van zorgverzekeraar CZ gaat volgend jaar met 7,90 euro omhoog tot 112,85 euro per maand. Dat komt neer op een stijging met 7,5 procent, maakte het verzekeringsconcern dinsdag bekend.

Volgens CZ is dat bedrag nog altijd ver onder de kostprijs. De zorgverzekeraar verwacht het komende jaar per verzekerde maandelijks 125,20 euro aan zorgkosten kwijt te zijn. Het tekort van 12,35 euro zegt CZ aan te vullen uit de reserves.

'Meer van onze overreserve inzetten voor 2017 zou heel onverstandig zijn. Dan moet onze premie het jaar erop, in 2018, met meer dan 20 procent omhoog', zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren.

Uitbreiding basispakket

Dat de kosten van de basiszorgverzekering blijven stijgen, komt volgens CZ onder meer doordat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het basispakket heeft uitgebreid en er nieuwe, duurdere geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen.

Stijgingen groter dan verwacht

Eind september kondigde DSW, een van de andere vier grote ziektekostenverzekeraars in Nederland, al een premiestijging van bijna een tientje aan. De stijgingen van DSW en CZ zijn veel groter dan waar Schippers aanvankelijk vanuit ging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging slechts op 3,50 euro zou uitkomen.

CZ voorziet dat de zorgkosten ook de komende jaren met 3 tot 4 procent blijven stijgen.

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Bron: ANP