De zorgpremie van de basisverzekering van CZ is volgend jaar 8,55 euro duurder en komt daarmee uit op 124,80 euro. Vergeleken met vorig jaar is dit een stijging van 7,4 procent.

CZ zegt dat de premie hoger zou uitkomen als die wordt berekend op basis van de werkelijke kosten. 'Maar door de inzet van 97 miljoen euro uit de reserves, kan CZ een premie aanbieden die 2,75 euro per maand onder de kostprijs ligt.'

De premie stijgt volgens deze zorgverzekeraar dit jaar minder hard dan het ministerie van Volksgezondheid in september voorspelde. Dat komt doordat de zorgkosten dit jaar minder hard stijgen dan het ministerie berekende. In de miljoenennota werd uitgegaan van een stijging van een tientje.

Zorgpremies NN, OHRA en DSW bekend

Eerder deze week meldde Nationale-Nederlanden dat de premie voor zijn basisverzekering voor volgend jaar met 9,02 euro (7,5 procent) omhoog gaat tot 128,60 euro per maand. De maandpremie van Ohra komt uit op 116,30 euro. Dat betekent een stijging van 8,34 euro, ofwel 7,7 procent. DSW maakte in september traditiegetrouw als eerste de nieuwe premie bekend. Daar gaat het maandbedrag met 4,50 euro omhoog tot 112 euro.

Bron: ANP