Veel zorgpersoneel voelt zich in de steek gelaten door de overheid en door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tijdens de eerste coronagolf. Dat meldt het Tijdschrift voor Verzorgenden op basis van een eigen enquête. 93 procent van de ondervraagden zegt dat er alleen oog was voor de intensive cares.

Veel respondenten laten weten dat ze zich aan hun lot overgelaten voelden. Zo moest veel zorgpersoneel in verpleeghuizen en in de thuiszorg gewoon aan het werk wanneer ze coronaklachten hadden. Er was ook amper beschermend materiaal, zoals mondkapjes. De verpleegkundigen geloven dat er zo veel mensen in verzorgingshuizen besmet zijn.

Oververmoeid

Meer dan de helft van het zorgpersoneel in verpleeghuizen en in de thuiszorg geeft aan zegt niet klaar te zijn voor een tweede coronagolf. Ongeveer 70 procent van het ondervraagde personeel is vermoeid en ruim de helft kampt met een slaaptekort. Een aantal ondervraagden is ook nog van het coronavirus aan het herstellen.

Om wel klaar te zijn voor de tweede golf is meer personeel nodig en moeten er meer beschermingsmiddelen komen, zeggen veel respondenten.

Bron: ANP