Onderzoekers gaan opnieuw kijken of het medicijn Fampyra mensen kan helpen die lijden aan multiple sclerose. Het Zorginstituut, dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert over medicijnen, concludeerde tot twee keer toe dat Fampyra niet bewezen effectief is. Op basis van dat advies besloot minister Bruno Bruins (Medische Zorg) het middel niet toe te laten tot het basispakket.

Petitie voor vergoeding Fampyra

Het middel werd eerder tijdelijk vergoed, maar daar kwam na het meest recente advies van het Zorginstituut een einde aan. Een aantal MS-patiënten meent wel degelijk baat te hebben bij het middel en bood een petitie aan in de Tweede Kamer, met meer dan 41.000 handtekeningen.

BioGen en NVN betalen het onderzoek

Fabrikant Biogen en de Nederlandse Vereniging van Neurologie (NVN) gaan nu samen kijken of er niet tóch een bepaalde groep patiënten is die baat kan hebben bij Fampyra. Het verdere onderzoek wordt betaald door Biogen en de NVN, er wordt geen belastinggeld voor vrijgemaakt.

De partijen hopen over zes maanden hun conclusies te presenteren, aldus Bruins. Tot die tijd blijft het middel buiten het basispakket.

Door voeding MS terugdringen

Dokters van Morgen besteedde aandacht aan wat voeding kan betekenen bij de ziekte MS. MS is een ziekte waarbij het immuunsysteem niet goed werkt. Omdat er nog geen medicijnen zijn om MS te genezen, onderzoeken wetenschappers of voeding het immuunsysteem bij MS positief kan beïnvloeden. Farmacoloog Renger Witkamp vertelt in de uitzending: 'Wat we de laatste tijd steeds beter doorkrijgen is dat voeding een effect heeft op de activiteit van het immuunsysteem. Goede voeding onderdrukt dat immuunsysteem, en haalt de scherpe kantjes eraf. Terwijl misschien slechte voeding het immuunsysteem activeert. En dan wordt het erger.'

Lees hierover meer: Door voeding de ziekte MS terugdringen

Bron: ANP