Het vertrek van een ontslagen bestuurder kost de Noord-Nederlandse zorginstelling Treant ruim 400.000 euro. Treant moet van een arbitragerechter ex-bestuurder Bruins doorbetalen tot februari 2018 vanwege fouten in de manier waarop hij werd ontslagen, meldt RTL Z.

Door de uitspraak ontvangt Bruins een jaar lang salaris zonder dat daar werkzaamheden tegenover staan. Dat kost Treant ongeveer 229.000 euro. Ook moet Treant een transitievergoeding van 95.000 euro betalen en een billijke vergoeding van 75.000 euro. Verder moet de zorginstelling 20.000 euro aan juridische kosten vergoeden.

Treant exploiteert drie ziekenhuizen en zeventien verzorgingstehuizen in Drenthe en Groningen. De ziekenhuizen van Treant stonden vorig jaar onder toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg omdat ze al jaren kampen met verliezen. Vorige maand kondigde Treant nog een miljoenenbezuiniging aan.

Het personeel zegde eind vorig jaar het vertrouwen op in het bestuur, waarna twee bestuurders moesten vertrekken. Bruins stapte daarop naar de arbitragerechter, die uiteindelijk oordeelde dat de manier waarop Bruins ontslagen was verwijtbaar was.

Woordvoerder van Treant Bart Visser geeft een reactie aan RTL Z: ‘Na een conflict met de medische staf moesten de toezichthouders ingrijpen. De manier waarom dat is gedaan, had anders gemoeten’. Volgens Visser gaat de zorginstelling de uitspraak niet aanvechten. ‘Het betreft een bindende uitspraak van een arbiter, en daar hebben we ons aan te houden.’

Bron: ANP/RTL Z