De tool 'Zorginspirator' geeft mensen die werkzaam zijn in de zorg een inzicht in wat er mogelijk is voor hun carrière. 'Deze Zorginspirator is er vooral omdat er veel mensen weggaan uit de zorgsector, en dit is een van de instrumenten waarmee we hopen dat we die "achterdeur" dicht kunnen houden', vertelt Elise Merlijn, een van de initiatiefnemers van de FNV.

De tool werd vandaag gelanceerd en is te bekijken via Zorginspirator.nl. Het platform kan je inzicht geven in het aanbod van zorgfuncties, en geeft ook informatie over wat de functies inhouden en welke kennis en vaardigheden nodig zijn. Je kunt er ook zorgopleidingen mee vinden. Zorginspirator kan je ook een kijkje geven in de toekomst: hoe gaat jouw functie veranderen, en hoe kun je je daarop voorbereiden?

Lees ook: Angelique maakte carrièreswitch in de zorg

Veel verschillende soorten functies

Merlijn heeft met eigen ogen kunnen zien hoeveel verschillende soorten functies er in de zorg zijn, en zag tegelijkertijd dat veel mensen die daarin werkzaam zijn daar niet echt een overzicht van hebben. 'Ik dacht: waarom zetten we dat niet in een instrument, zodat mensen kunnen zien: wat kan ik nog meer doen?

De Zorginspirator richt zich op opleiden, ontwikkelen en perpectief, vertelt Merlijn. 'Het kan zijn dat je uitgekeken bent op je huidige baan, of je wil misschien meer verdienen, of je wil een opleiding volgen. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je een stapje verder komt, of dat je een andere stap kan zetten, zodat je werk weer interessanter wordt?'

De zorgsector kampt al lang met personeelstekorten. De FNV krijgt ook veel signalen dat stagiairs in de zorg 'massaal' uitvallen tijdens hun opleiding. Ze lopen burn-outs en studievertraging op en stoppen soms maar helemaal met hun scholing. De tool is ook voor hen bedoeld, en ook voor mensen die overwegen in de zorgsector te gaan werken