Het wordt 'spannend' of er volgende week genoeg plaats is op de intensive care voor de toestroom van coronapatiënten. De 1600 bedden die naar verwachting nodig zijn, zijn er nu nog niet, zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. 'Alles kraakt op het moment. '

Veel ic-patiënten uit de overbelaste Brabantse ziekenhuizen worden de laatste dagen overgebracht naar streken waar het virus minder huishoudt. Er liggen inmiddels meer ernstig zieke Brabantse coronapatiënten boven de rivieren dan in de provincie zelf, zei Gommers tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

'Berichten uit Brabant zijn verontrustend'

Maar sinds dinsdag is er minder plek elders in Nederland om patiënten uit Brabant over te nemen. Volgens Gommers zijn de berichten uit Noord-Brabant nu 'verontrustend'. Ze staan daar 'met de rug tegen de muur' en 'voelen zich niet gehoord'.

De uitwisseling loopt niet soepel genoeg en Gommers mist duidelijke aansturing. Hij pleitte daarom voor een centrale 'militaire' en dwingende aanpak. Defensie is daar nu mee bezig, omdat het daar ervaring mee heeft van buitenlandse missies. 'Normaal gesproken doet Defensie daar drie, vier weken over. Nu moet het in drie dagen.' Gommers heeft er wel 'vertrouwen in dat ze eind van de week op de rit zijn'.

Ziekenhuizen elders namen de afgelopen dagen niet snel genoeg patiënten over, zegt de voorman van de intensivisten. Maar daarvoor heeft hij ook begrip. Zijn collega's daar hadden meer tijd dan in Brabant en namen die ook om bijvoorbeeld ook andere zorg te kunnen blijven bieden. 'Ik wil absoluut niet de suggestie wekken dat het noorden niet meewerkt.'

Piek coronapatiënten op ic pas in mei verwacht

Het aantal coronapatiënten dat intensieve zorg nodig heeft, piekt pas eind mei, constateert Gommers met enige opluchting. De voorspelling is dat er dan 1700 coronapatiënten en 500 andere patiënten op de intensive care liggen.

Gommers denkt niet dat de zorg meer dan die 2200 IC-patiënten aankan. Voor die piekperiode hoopt hij echter over bijvoorbeeld meer beademingsapparaten te beschikken. Nu verloopt de levering van die apparatuur nog traag.

Bron: ANP