Twee grote aandeelhouders van Apple hebben zorgen geuit over het gebruik van de iPhone door kinderen. Ze roepen het technologiebedrijf op ervoor te zorgen dat ouders de toegang van kinderen tot de iPhone kunnen beperken.

Ook willen de aandeelhouders dat Apple onderzoek gaat doen naar de effecten van veelvuldig gebruik van de smartphone op de geestelijke gezondheid.

Ongewild negatieve gevolgen

De oproep werd gedaan in een brief van de aandeelhouders Jana Partners en California State Teachers Retirement System. Zij bezitten samen voor circa 2 miljard dollar aandelen Apple. Volgens hen is er toenemend bewijs dat sommige frequente jonge gebruikers van iPhones daar ongewild negatieve gevolgen van ondervinden. Dit kan uiteindelijk ook een negatieve impact voor Apple zelf hebben, aldus de aandeelhouders.

Depressie

De twee aandeelhouders verwijzen in de brief naar een aantal studies waarin onderzocht werd wat de effecten zijn van gebruik van smartphones door kinderen en tieners, meldt CNN Money. Volgens die onderzoeken hebben kinderen en tieners die veelvuldig gebruik maken van smartphones moeite zich te concentreren tijdens de les en slapen zij minder goed. Ook is er een hoger risico op depressie en zelfmoord.

Ouderlijke toestemming

Apple biedt al verschillende mogelijkheden voor ouders om controle te hebben over wat kinderen doen op de iPhone. Het gaat bijvoorbeeld om ouderlijke toestemming om producten en diensten te kopen op de smartphone.

Voorbeeld

De aandeelhouders vinden dat Apple een voorbeeld moet stellen. Het onder de aandacht brengen van gevolgen voor de gezondheid en de ontwikkeling van de volgende generatie is niet alleen goed voor het bedrijf, 'maar ook het juiste om te doen', staat in de open brief. De huidige functies die ouders kunnen gebruiken om het smartphonegebruik van hun kinderen te beperken zijn niet toereikend, zeggen de aandeelhouders. Apple heeft nog niet gereageerd op de brief van de aandeelhouders.

Bron: ANP/CNN Money