72 procent van de mantelzorgers en mensen die mantelzorg ontvangen is bezorgd over de huidige mantelzorgsituatie. Dat blijkt uit onderzoek van het AVROTROS-platform Radar onder 22180 mensen.

Beide partijen maken zich zorgen over de mogelijkheid dat ze elkaar besmetten met het coronavirus. Mensen die mantelzorg verlenen zijn ook bezorgd over de fysieke en mentale gezondheid van degene aan wie ze de mantelzorg geven.Van de mantelzorgers die nu meer uren maken, is rond de 30 procent bezorgd om de eigen fysieke en mentale gezondheid. Een vijfde maakt zich zorgen om het eigen huishouden, een op de tien om het eigen werk en inkomen.

De mensen die mantelzorg ontvangen maken zich naast zorgen over het besmettingsgevaar ook druk om de eigen fysieke en mentale gezondheid. Ook is er bezorgdheid om degene die hen helpt.

Mantelzorg helemaal weggevallen

Uit het onderzoek blijkt verder dat 29 procent van de ondervaagden helemaal geen mantelzorg meer verleent of ontvangt. Bij de grootste groep (45%) is dat omdat mensen niet langer 'toegang hebben tot elkaar', door bijvoorbeeld dichte verpleeghuizen.

Bij 39 procent is de angst voor besmetting de redenen, en 1 op de 10 zegt dat mantelzorg (deels) is gestaakt vanwege een gebrek aan beschermende middelen.

Anderzijds geven respondenten ook aan dat het ontbreken van reistijd en thuiswerken de zorg juist kunnen verlichten. Zo zegt een respondent: 'Het kost minder tijd om mijn revaliderende kind te vezorgen. Minder plannen en wegbrengen. Tweede ouder is ook thuis.'

Ben je benieuwd naar meer cijfers? Ga dan naar de website van Radar.

Over het onderzoek
Aan de vragenlijst van Radar deden 22180 mensen mee, waarvan 7912 zelf mantelzorg verlenen, en 1730 mantelzorg ontvangen – normaal gesproken.