Zorgaanbieders die patiënten cadeaus of geld aanbieden als ze bij hen komen voor zorg. Het mag niet, maar gebeurt toch, ontdekte RTL Nieuws. De politiek en de zorgverzekeraars zijn er woedend over.

'Welkom bij een nieuw leven', is de kop waarmee verslavingszorgverlener SGGZ potentieel nieuwe patiënten op de website verwelkomt. Pontificaal in beeld: 'gratis iPhone XR.'

De voorwaarden liegen er niet om: als je je komend jaar verzekert bij een van de verzekeringen die door SGGZ zijn aangewezen en een behandeling tegen je verslaving bij SGGZ in een keer helemaal afrondt, krijg je een gloednieuwe iPhone XR cadeau.

Zorgaanbieders cashen door klant te lokken

Verzekeraar ONVZ werd vorig jaar geconfronteerd met een vergelijkbare situatie. Een bedrijf dat wijkverpleging levert, verwees haar patiënten door naar verzekeringen van ONVZ. In ruil daarvoor kregen die patiënten maandelijks ruim 53 euro korting op hun verzekering.

Het gaat deze zorgaanbieders erom klanten te lokken zodat ze zelf meer geld kunnen cashen. De cadeaus worden betaald met ons premiegeld. 'Dat zouden we niet moeten willen', stelt de verzekeringsmaatschappij ONVZ.

NZa start onderzoek

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt of zorgaanbieders cadeaus en geld mogen bieden aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar, zo meldt de instantie maandag 3 december. Aanleiding daarvoor, aldus de NZa, zijn advertenties waarin zorgaanbieders hun patiënten een smartphone of geld geven als zij kiezen voor een verzekeringspolis die gunstig uitpakt voor de zorgaanbieder.

Noot: Dit artikel is gepubliceerd op 28 november 2018 en geüpdatet op 4 december 2018

Bron: ANP