De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt zorgaanbieders zoals huisartsen, fysiotherapeuten en verloskundigen dat het verboden is om zorgcontracten collectief te boycotten. 'Het is in strijd met de concurrentieregels, nadelig voor patiënten en uiteindelijk schadelijk voor de zorg', aldus de concurrentiewaakhond vrijdag.

Collectieve boycot geen oplossing

Zorgverzekeraars moeten de komende weken contracten afsluiten met de zogeheten zorgaanbieders in de eerste lijn van de gezondheidszorg. Maar dat gaat niet altijd even soepel. Volgens de ACM is een collectieve boycot geen oplossing voor vastgelopen onderhandelingen.

Op elkaar afstemmen

'De ACM ziet dat binnen bepaalde beroepsgroepen in de eerstelijnszorg, veel zorgaanbieders overwegen om geen contract te sluiten. De ACM krijgt ook signalen dat een deel van die zorgaanbieders dit met elkaar afstemt. Een dergelijke collectieve boycot is niet toegestaan', aldus de toezichthouder.

In gesprek

De ACM zegt op korte termijn met verschillende betrokkenen in gesprek te gaan. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is daar een van. 'De KNOV herkent de door de ACM ontvangen signalen niet en is in afwachting van een toelichting door de ACM', aldus de verloskundigen.

Bron: ANP