Het Nederlandse Rode Kruis roept familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om tijdens warme dagen extra op ze te letten. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat maar een of vijf Nederlanders (18 procent) geregeld vraagt of oudere familieleden extra hulp nodig hebben vanwege de warmte.

Zijn er voldoende maatregelen genomen om het huis koel te houden, drinken ouderen voldoende en is hun kleding luchtig genoeg? Bij hitte zijn het juist ouderen die risico lopen, aldus het Rode Kruis maandag. Uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Ouderen ervaren minder snel een dorstprikkel terwijl ze wel genoeg moeten drinken om de hoeveelheid vocht op peil te houden: zo'n twee liter per dag.

RIVM: wees alert en zorg voor elkaar

Door de komst van aanhoudend warm weer is maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. 'Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden', waarschuwt het gezondheidsinstituut.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op tot rond de 30 graden. Ook 's nachts wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Het RIVM laat het hitteplan ingaan bij aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden.

Beperk lichamelijke inspanningen in de middag

Volgens het instituut zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon.

Bron: ANP