Mensen met een hartritmestoornis kunnen via een app op afstand gemonitord worden door hun cardioloog. Het Maastricht UMC+ maakt sinds kort gebruik van 'mobile health' voor mensen met boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. Patiënten hoeven zo tijdens de coronacrisis niet naar het ziekenhuis te komen voor een ECG.

'Normaal' komen patiënten voor controle naar het ziekenhuis, waar een cardioloog een advies geeft op basis van een hartfilmpje (ECG). De metingen die patiënten nu via de app kunnen doen, gebeuren met de camera van de telefoon en het lampje. Dat is een gevalideerde methode voor het meten van het hartritme, zo stelt het ziekenhuis. Door een week lang drie keer per dag te doen, en als er klachten zijn, zulke metingen te doen, kan de arts inzicht krijgen in de hartfunctie.

Andere vormen van eHealth

Na een week heeft de patiënt een telefonisch consult met de cardioloog of een verpleegkundige. 'Op basis van de gegevens en het gesprek kunnen we bijvoorbeeld adviseren om de medicatie op te hogen of juist te verlagen', zegt cardioloog Dominik Linz van het Maastricht UMC+ in het persbericht. De cardioloog sluit niet uit dat de methode ook na de coronacrisis nog in gebruik blijft.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis worden ook al op andere manieren vormen van eHealth aangeboden. Zo bestaat de toepassing 'Mijn IBD Coach', voor mensen met een chronische darmziekte. Patiënten kunnen daarin vragen beantwoorden, die worden doorgestuurd naar de arts of verpleegkundige, die vervolgens beoordeelt of een consult nodig is.