Door het strenge medicijnbeleid van zorgverzekeraars moeten patiënten vaak zonder medische reden wisselen van geneesmiddel. Dat stellen apothekersorganisatie KNMP, huisartsenvereniging LHV en ouderenorganisatie KBO-PCOB. Zij willen dat de politiek ingrijpt in het zogeheten 'preferentiebeleid' van ziektekostenverzekeraars, waarbij alleen één goedkoop geneesmiddel wordt vergoed.

Meer weten over het preferentiebeleid? Bekijk onze animaties.

Dit beleid houdt in dat de zorgverzekering bepaalt welk merk medicijn wordt vergoed. Het kan zijn dat een patiënt met een bepaalde ziekte een medicijn van fabrikant A slikt, maar als fabrikant B met een goedkopere variant van hetzelfde geneesmiddel komt, daarop moet overstappen. Het wisselen van medicijnen kan echter negatieve gevolgen voor patiënten hebben zoals meer bijwerkingen, minder therapietrouw en minder controle over de ziekte.

'Ziektekostenverzekeraars dienen niet één, maar vier of vijf medicijnen als preferent middel aan te wijzen voor de patiënt', stellen de organisaties dinsdag.

Uitzending Zorg.nu over medicijnwissel

Zorg.nu besteedde eerder aandacht aan het preferentiebeleid. Overstappen naar een soortgelijk medicijn kan gepaard gaan met bijwerkingen. De medicijnen verschillen bijvoorbeeld in hulpstoffen, verpakking, vorm en kleur. Ook hebben we zelf onderzoek gedaan naar bijwerkingen door het wisselen van medicijn. Bekijk hier de uitslag van het onderzoek.

Bron: ANP