35 procent van de senioren verwacht dat ze deze zomer meer negatieve gevoelens krijgen, zoals eenzaamheid en somberheid, dan in de voorgaande zomers. Dat concludeert ouderenorganisatie KBO-PCOB na een onderzoek onder 1300 senioren. Dit percentage is volgens KBO-PCOB 'aanzienlijk hoger dan de 21 procent die aangeeft altijd last te hebben van zomereenzaamheid'.

Hoewel eenzaamheid onder ouderen 'er eigenlijk altijd wel is', neemt die in de zomer vaak toe, ziet KBO-PCOB. 'De kinderen en kleinkinderen gaan op vakantie, de hulp die normaal gesproken komt gaat misschien ook wel weg. Dus waar je anders veel mensen over de vloer had, is dat nu anders. Vorig jaar hadden we een erg warme zomer, dat is ook een risico voor ouderen, die er dan soms voor kiezen om maar binnen te blijven', aldus de organisatie.

Sociale contacten op een lager pitje

Deze zomer hebben we ook nog eens te maken met het coronavirus, waardoor veel sociale contacten 'op een lager pitje zijn gezet'. 32 procent zegt minder contact te hebben met familie, vrienden en kennissen, 9 procent heeft zelfs nog maar nauwelijks contact. De helft van de ondervraagde senioren mist vooral het contact met familie en kennissen. Ook kerkdiensten (12%) en het maken van culturele uitstapjes (10%) worden genoemd.

Zoveel mogelijk zelf de boodschappen doen, een ommetje maken, gebruik maken van digitale middelen en erover praten via de telefoon, worden gezien als manieren om die gevoelens van eenzaamheid en somberheid tegen te gaan. Om het tij te keren, is het volgens het KBO-PCOB belangrijk dat ouderen zelf actief kunnen zijn. 'Daarmee versterk je je sociale netwerk. Corona maakt dit een stuk lastiger, maar het is belangrijk dat dit weer mogelijk wordt.'