Het groeiende aantal besmettingen met de darmbacterie Clostridium difficile staat mogelijk in verband met het toenemende gebruik van de zoetstof trehalose. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de zoetstof de groei van twee typen van de darmbacterie stimuleert.

De wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Baylor College of Medicine uit Texas beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De bacterie kan bij mensen met verstoorde darmflora voor ernstige diarree zorgen. Vaak gaat het samen met buikpijnen en koorts. Een lichte tot matige infectie duurt ongeveer 20 dagen. Bij een ernstige infectie kan er ook bloed bij de ontlasting zitten. Door de diarree bestaat het gevaar van uitdroging.

Suiker

Trehalose is een vorm van suiker en wordt sinds het begin van deze eeuw door de voedselindustrie gebruikt als zoetstof. Het zit onder andere in ijs, vleeswaren en pasta. In 2001 werd de stof door de EU als veilig beoordeeld en toegestaan als ingrediënt in voedsel.

Snellere groei

Bij analyse van de bacterie bleken er twee gemuteerde varianten te zijn die trehalose kunnen gebruiken om sneller te groeien. Bij een proef op muizen bleek ook dat de diertjes die de zoetstof aten veel vatbaarder waren voor de twee bacterietypes van de Clostridium difficile. Ook stierf deze groep eerder.

Toename infecties na introductie zoetstof

Volgens Ed Kuijper, hoofd van het labarotorium van Experimentele Bacteriologie in het LUMC, was er vlak na de introductie van de zoetstof een toename van infecties met de door zoetstof groeiende bacterietypes. 'Het lijkt er dus op dat trehalose heeft bijgedragen aan de opkomst en snelle verspreiding van nieuwe typen van Clostridium difficile.' Hij wijst erop dat uit de ontdekking blijkt dat veranderingen in de voedselindustrie kunnen leiden tot de opkomst en verspreiding van micro-organismen die diarree kunnen veroorzaken, zonder dat de besmetting van het voedsel komt.

Clostridium difficile in Nederland

Volgens het RIVM komen besmettingen met Clostridium difficile in Nederland bij ongeveer 15 op de 10.000 ziekenhuispatiënten voor. Daarbij neemt het aantal besmettingen buiten zorginstellingen al jaren toe. Diarree is het meest voorkomende symptoom.

Bron: LUMC, RIVM